December 31, 2009

Happy New Year 2010...

Tahun baru akan menjelma tgh mlm ni...Maknanya apa..ekekeke..Yg aku tau umur aku akan meningkat lg setahun..Akan bertukar ke angka 3 didepannya...lalalalalalala..

Imbas balik apa yg berlaku di tahun 2009...

2 peristiwa besar yang berlaku dalam hidup aku pada tahun ini iaitu:

1. Kenangan manis
Aku dapat menunaikan umrah pada bulan Ramadhan lepas...Alhamdulillah..semuanya berjalan lancar dan ia merupakan pengalaman yang paling manis yg dilalui sepanjang hidupku..

2. Kenangan pahit
Aku mengalami gangguan jin dan ia memalukan diriku sendiri kerana bertindak di luar kawalan..Skrg ni masih dalam proses pemulihan....sakit mulut aku time ehem2 tu nk kuar...Aku kena kuatkan semangat...


Azam tahun 2010

1. Melupakan segala kenangan pahit yg dialami sepanjang hidupku

2. Meneruskan usaha merawat diri sendiri dari gangguan jin..Gangguan kali ni mmg betul2 serius kerana ia mengambil masa yang lama untuk pulih spt sedia kala..

3. Menyayangi diri sendiri dgn memperbaiki segala kelemahan dan kembali berusaha menguruskan badan..ekekekekek...Gara2 kena gangguan jin, badan aku kembali naik mendadak..apa taknya nafsu makan aku naik giler2..dh ler lps rawatan, badan aku jd letih yg menyebabkan aku asik menidorkan diri je..sia2 je usaha aku selama ni..adoyai..nk buat camne..

Tu je la kot...bab jodoh, aku malas nk komen..Allah punye kuasa..cuma kena memekakkan telinga je la time org tanya especially ibuku...huhuhu

Semoga akan ada sinar yg menyuluh hidupku di tahun 2010....(note: sama je harapan ngan entry sebelum ni..huhuhu)

December 17, 2009

Salam Maal Hijrah 1431...

Selasa lps, aku ada sesi kaunseling lg..Kali ni dgr nasihat dari seorg project director yg kuanggap bapa di pejabat.

Mulakan hidup baru di tahun baru yg akan disambut sebentar lagi..

Biarkan semua kisah silam yg berlaku dan jadikannya sbg pengalaman dan pengajaran yang berguna..

Semoga akan ada sinar yg menyuluh hidupku di tahun baru ini...

Buat semua pengunjung blog ini, Selamat Menyambut 1 Muharam 1431...

December 07, 2009

New Life...New Beginning...

Walaupun tahun baru ada lg 24 ari lagi..
Aku dh kena start hidup baru...

Aku kena berubah..klu tak aku gak yg terseksa..
Thanks a lot to my lovely bos atas nasihat yg diberikan..

October 12, 2009

Update jap

Dah lama aku tak buat entry sejak cuti raya...Nk buat camne bz bangat ngan keje2 kt opis & majlis hari raya sana sini..
So, smpt bg ringkasan je la ek :

1. Kena prepare tender utk projek baru..Mintak2 la dpt..Amin..
2. Preparation utk training yg sedang dijalankan kt Holiday Villa, Subang Jaya..Peserta2 br je register semalam
3. Memenuhi jemputan open house kt sana sini iaitu rumah Kak Linda (jiran Kak Ngah), rumah Sal & rumah Abg aku. Byk gak jemputan open house yg terpaksa aku tolak..antaranya Reen yg br pindah ke rumah baru kt Kota Warisan, Salak Tinggi, Linda & Nurul (ex-smkas), Shah Alam, Shikin (ex-ktak),Hulu Langat, & sepupu Abah yg duk kt Bangi. Nk wat camne masa tak mengizinkan..
4. Join aktiviti ziarah & selawat biro wanita kt rumah Tengku, Kak Siti (ex-cikgu mengaji), & Jln 3A, Seksyen 15
5. Menerima tetamu dtg beraya walaupun duk rumah bujang ekekekek iaitu Nora, Zai & Liza (ex-smkas)..
6. Melawat Huda yg telah selamat melahirkan cahayamatanya yg ke-3 & 4..Giler seh dgr dia bercerita pengalamannya..Seorg bersalin normal..sorg lagi secara pembedahan..dh ler blood pressurenya naik giler2..Ngan kena tambah darah lg..Ternganga aku ngan Zai dgr dia bercerita..
7. Organize potluck raya kt opis..Ni semua gara2 idea Watie..Kebetulan aku dh abis puasa 6 (jgn jeles ye Superman)..huhuhu..Maka, dgn kerjasama padu dari Sal..hehehe..Meriah ler opis ari Jumaat lps..Kiranya sambut aku raya la lps abis puasa 6 di bulan Syawal ini..

Tu je la update aku setakat ni..Nk layan facebook n blog Superman lak..Baru jumpa Internet ni..Sib baik dpt Celcom Broadband yg Kak Ros sudi bg pinjam sempena aku arrange training kt sini..

September 28, 2009

Cite Raya Ke-6 , 7 & 8

Hari Jumaat tu, aku layan Internet je kt rumah Kak Long sambil makan2 & aktiviti pertidoran..Smpt settlekan kerja yg bos aku suh betulkan sblm aku cuti raya ari tu n emelkan kt dia..

Lps je Asar, aku, anak2 Kak Long & Fahmy g meronda kt Segamat..Round Segamat Baru,tgk sekolah lama aku, Angah (anak kedua Kak Long) & sekolah Najihah skrg..Byk dah perubahan..dari ladang kelapa sawit dah jadi kawasan perumahan Bandar Putra..Sekolah menengah baru pun dh dibina kt situ..

Memandangkan aku lum smpi Giant Segamat, kitorg pun g shopping2an kt situ smpi ler msk waktu Maghrib..Then, solat Maghrib kt Masjid Kg. Jawa..Seterusnya, adalah aktiviti makan2 kt KFC Segamat..Biasa ler kena pau..Najihah punye psl la ni..Aku kena pau ngan diorang..wakakaka..Msg2 nk balik rumah cepat sbb nk tgk Nur Kasih..Alih2 cite Pirate tu yg muncul...sadisnya..Aku rilek je sbb tak mengikutinya..Tunggu yg Along (anak Sulung Kak Long) download je...

Esok pepagi, aku dh bertolak balik..Kena hantar Angah balik dulu ke Casa Subang..Singgah kantin Kak Ngah dulu ambik nasi ayam...Makan2 kt rumah dia..Terus balik rumah mengemas rumah yg dh terbiar lama..Ptg tu, shopping brg dapur kt Bintang..

Ari Ahad lak, aku g jogging kt Tasik Cempaka..yo la dh byk melantak time raya ni..Terus g rumah abg aku kt Bangi Perdana antar keledek, mangga, dan kuih raya yg mak & Kak Long aku kirim..Singgah breakfast kt pasar..Kak Ngah bgtau yg Puteri ada kt rumah..Nmpknya kena ler g rumah dia..Tp kena buat operasi kemas rumah dulu sbb yg ari sebelumnya lum settle lg..Penat seh, terus antar kereta utk dibasuh..Baru ler g rumah Kak Ngah..Manja seh Puteri..Ngada2 tul..aku rasa sbb dia dh lama tak jumpa kitorg..Tu yg nk ngada2 lebih lak..

September 25, 2009

Cite Raya ke-5

Jeng..jeng..
Kak Long n Abg Long buat open house utk anak2 muridnya n kwn anak2nya..
Menu soto sbb tu la yg direquest oleh anak2 muridnya..

Kebetulan mlm sebelum tu, dh rebus nasi impit...So, pagi2 esoknya kitorang prepare sup, siat ayam & bergedil je..Aku ambik tender buat bergedil..Kak Long prepare kuah sup..sambil goreng ayam.Tugas siat2 ayam diserahkan kpd Najihah, anak bongsunya..Dh siap buat bergedil, tolong potong2 nasi impit n buah tembikai...then, settle ler tuags aku..

Parents aku pun dtg dr Sri Ledang..Bila tetamu dh start smpi, diorg sekeluarga pun layan..Aku pun layan internet..Lps Zuhur, kitorg g raya rumah Pak Su aku lak kt Felda Palong Timur..Pun dijamu ngan soto gak..tetiba je Pak Su aku ajak abah g beraya kt rumah Atuk sedara aku yg dh lama giler tak jumpa kt Felda Jelai..Kiranya, ari tu jejak kasih la sbb dh 50 tahun tak jumpa..ish3x..

Kitorg smpi blk rumah Kak Long dlm kul 7 mlm...

September 23, 2009

Cerita Raye...

Spt yg dirancang, aku jemput anak buah aku kt Casa Subang lps solat Jumaat. Perjalanan kami dimudahkan dan terus menuju ke rumah Kak Long kt Jementah..Buka pose kt rumah dia, sembang2, n layan Internet.Aku bermalam kt rumah dia sebelum pulang ke rumah parents keesokkan paginya dgn Along (anak sulung Kak Long).

Spt biasa, kami akan memasak utk juadah raya..Ms tu, cuma mak, abah, aku n Along je yg bertungkus-lumus kt dapur. Dkt2 Asar baru lah Kak Long smpi. Kak Ngah lak smpi dr rumah mertuanya lps masak kt sana. So, mlm tu last berbuka puasa dgn Keluarga Kak Long & Kak Ngah je.Lps je Isyak, aku bwk Mai, Najihah, Idin & Fahmy ronda2 keliling kampung.

Esok paginya, cam biasa la..Sesi bermaafan & fotografi..Tahun ni, abang aku raya kt rumah mertuanya di Sawah Ring..Lps Kak Ngah & Kak Long g rumah mertua masing2, cam biasa la aku lepak2 je tunggu tetamu kt rumah ngan parents..Mula2, golongan kanak2 dtg..Then family Ipah (sepupu aku), Man Din (paksu belah mak), anak2 Wak Yon (pakcik belah Mak)..Kiranya penuhla rumah ms tu..meriah tul..Org br blk umrah..mesti la ramai nk dtg..ekekekek.Ptg tu, baru family abg aku smpi dr rumah mertuanya..Kak Ngah n Kak Long pun bermalam kt rumah gak....Then, mlm tu aku, family abg & parents g beraya rumah pakcik2 n bestfriend abah kt Sri Ledang je.

Raya kedua, akak ipar aku msk byk2 utk prepare juadah tgh hari..Kitorg beraya dulu kt jiran sebelah rumah..Spt yg diduga, ramai ler tetamu dtg...ngan family akak ipar, Atuk Busu, Abg Komar (sepupu belah mak), family Cik Nah (adik mak), dan Cik Nor (sepupu abah). Lps Zuhur lak, kitorg beraya kt kg belah mak kt Parit Medan & Tiong Baru. Mlm tu, jiran sebelah lak dtg beraya..

Raya ketiga, g beraya kt jiran depan rumah. Blk tu, ms aku tolong mak masak jiran lak dtg..Then, family Cik Tin (adik mak) lak dtg ms tgh ari...anak arwah Wak Sar (akak Mak) pun dtg ptg tu....

Meriah tul raya ni...So, raya keempat (ari ni) aku join Kak Ngah g rumah Kak Long utk lunch sesama..Biasa ler..Lagipun mak aku bagi sbb semua sedara mara dh dtg...Rumah yg wajib pun dh diziarahi..So, lepak2 kt rumah Long je la sbb ada Internet..ekekekek

September 16, 2009

Salam Aidilfitri

Esok aku dh start cuti raya...
Ingat nk keje gak sok sbb aku dh cuti lama ms g umrah ari tu..
Tp bila dihasut oleh Sal n pikir2 klu aku g keje sok, ramai yg dh cuti..Karang kebosanan lak aku kt opis..

Ingat nk blk kg awal.. Tp kena tunggu anak buah aku (anak kedua Kak Long) yg ambik A Level, dia ada trial pagi Jumaat tu. So, aku akan jemput dia kt USJ lps solat Jumaat.

Persiapan raya..hehehe..Mesti ler dh settle..
Baju raya ada 5 pasang..gempak tak..ekekekekek ...2 pasang baju kurung yg dh siap ditempah (1 kain viscose yg beli kt Jakel dulu, 1 lagi sutera batik yg mak aku belikan ms dia g Terengganu). Then, 1 pasang baju kurung moden yg dibeli ms g shopping ngan Kak Ngah Ahad lepas. Lagi 2 pasang...jengjengjeng..masih lagi kt tailor..Aku tempah utk dibuat kebaya..mentang2 dh kurus...kuang2..Lps raya baru baju tu siap sbb aku lmbt antar tempah.

Handbag n kasut raya dh beli ms buat persiapan wedding Zah ari tu..Duit raya pun aku dh kirim ngan Abg Long utk ditukarkan kt bank..Utk abah, aku belikan butang Baju Melayu..Mak lak aku hadiahkan brooch..

Tinggal kuih raya je lum settle..Ingat nk buat biskut coklat chip sok n beli apa2 yg patut cam maruku or kerepek.

Buat pengunjung blog ni, diucapkan Selamat Menyambut Aidilfitri..Ampun maaf dipinta dan berhati2 di jalan raya.

September 14, 2009

Catatan Umrahku........

Alhamdulillah..aku telah selamat pulang ke tanah air spt yang dijadualkan..Aku telah mendapat ketenangan yang selama ini kucari di sana..Beberapa hari sebelum pergi, perasaanku bercampur baur...ada perasan teruja, tidak sabar, sedih, gembira..semuanya menjadi satu..

Mlm sblm berangkat, aku sukar melelapkan mata..Dihatiku sentiasa bertalbiah..tidak sabar menjadi tetamu Allah..Begitu juga semasa perjalanan menuju ke airport..Perjalanan pergi mmg penuh dgn dugaan..Sejak di KLIA lagi kesabaran kami telah diuji..setelah sejam lebih menunggu pesawat berlepas, kami dikehendaki keluar semula kerana kipas pesawat mengalami masalah teknikal...Penerbangan yg dijadual pukul 3 petang, hanya berlepas pada pukul 5.30 petang...

Ustaz Mustafa yang memimpin rombongan kami menasihatkan agar kami berbuka puasa di dalam flight apabila makanan dihidangkan memandangkan kami musafir dan terpaksa menahan lapar sehingga 14 jam klu mengikut pertukaran zon waktu..Oleh itu, kami terus berbuka dan ibuku yang tidak boleh makan nasi minyak turut menikmatinya yang menyebabkan dia hampir pitam..nasib baik aku duduk bersebelahannya dan cuba memulihkannya dengan mengurut menggunakan minyak angin..Allah sahaja yg tau perasaan aku pada ms tu..Dalam hati ini terdetik, inilah masanya aku sebagai anak untuk menjaga ibuku yg sudah tua dengan sebaik mungkin..lagi2 sbg tetamu Allah..

Kesabaran kami duji lagi di airport Jeddah..Ya Allah, bayangkan la lebih kurang 8 jam kami tersangkut di situ gara2 sistem imigresen yang tidak teratur..Punya la ramai jemaah dari seluruh pelusuk dunia, kaunter yang dibuka hanyalah beberapa unit sahaja..tiada pengawasan yg menyebabkan jemaah yg tubuh badan lg besar suka2 ati je potong barisan...Kami melepasi pemeriksaan imigresen dalam 1/2 jam sebelum waktu imsak..kami hanya bersahur dengan roti dan air mineral yg dibekalkan oleh travel agent.Dah ler rasanya tak menepati citarasaku..aduss...

Smpi2 je hotel, kami bersihkan diri lebih kurang dan terus ke Masjidil Haram utk menyelesaikan umrah wajib memandangkan kami telah berniat ihram dlm flight..Pertama kali memandang Baitullah, hatiku sayu sehingga menitiskan air mata..Qiblat yg selama ini menjadi panduan sewaktu melaksanakan solat, telah berada di depan mata..Sewaktu mengerjakan tawaf, aku dapat rasakan zat-Nya berada dekat dgn ku..Perasaannya indah sekali..Semasa mengerjakan saie, aku sempat berkata kpd ibuku, betapa indahnya perasaan berada di Masjidil Haram..Lantas ibuku menjawab, sebab tu la dia ingin pergi lagi walaupun telah smpi ke sana semasa mengerjakan haji dulu...



Beberapa hari tu, kami bebas mengerjakan ibadah dgn mengerjakan umrah, tawaf sunat, solat sunat, membaca al-quran ataupun beriktikaf...Mmg tak disangka dpt jumpa org2 yang ku kenal..Mula2 tu, terserempak ngan kwn mak aku yg anaknya merupakan classmate aku ms sekolah rendah..then ngan Nili lak ms aku buat Saie ngan mak aku...lagi satu, ngan ex cikgu biologi (Ustazah Hamidah) ms kt SMKAS..Tak sangka tul leh jumpa diorg kt sana..

Pada 28 Ogos (Jumaat), suami Aina telah menjemput kami di hotel utk ke rumahnya di Jeddah..Aku hanya dapat jumpa Aina sebentar sahaja memandang dia mabuk teruk, mengandung anak kedua setelah Aisyah berusia 5 tahun.Berbuka sebentar dgn kurma n jus..Selepas solat, kami dibawa menikmati makan malam di Restoran Indonesia..baik sungguh suaminya yang sudi membawa kami bersiar2 disekeliling kota Jeddah spt makam Hawa, Laut Merah, istana dan macam2 lagi la..

Keesokannya, rombongan kami dibawa melawat ke tempat bersejarah..kami singgah di Jabal Thur, tempat Rasulullah bersembunyi semasa berhijrah ke Kota Madinah, Jabal Rahmah (tempat pertemuan Adam dan Hawa). Kami melalui Jabal Nur dimana terdapatnya Gua Hira', tempat nabi menerima wahyu yg pertama, melalui terowong al-muassem dan Mina, tempat melontar jamrah. Mujur aku pergi toilet dulu sblm bermiqat di Jeranah, dan mendapati aku uzur..Klu tak, tergantung la..



Semasa uzur, aku bosan yg amat sgt..Nk buat camne Allah yg bagi..Klu nk makan ubat penahan haid, risau sistem peranakanku terganggu lak..So, hanya berzikir, baca asma ul-husna, mendengar ayat suci dr mp3 dan menonton solat terawih di tv. 3 kali aku mandi wajib gara2 tak sabar ke Masjidil Haram..huhuhu..aku tak dpt buat tawaf wida' kerana bersuci tak cukup 24 jam..perjalanan ke Madinah pun menguji keimanan..perjalanan yg mengambil masa 6 jam dengan keadaan bas yang kurang selesa ditambah dgn cuaca yang panas terik dan karenah pemandu bas yang tidak sabar betul2 menguji kami...

Suasana di Kota Madinah mmg berbeza ...Rupa bentuk muka buminya rata berbanding Mekah yg berbukit bukau..penduduknya juga lebih sopan berbanding di Mekah yg kasar2..Masjid Nabawi mmg cantik..Aku kagum dgn senibinanya..sayang tak dpt merakamkannya..cubaanku utk membawa kamera telah dihalang oleh petugas di sana..ada satu yg sama antara kedua2 kota tersebut.golongan wanita tidak dibenarkan bekerja dan memandu..lantas hanya golongan lelaki sahaja yg menjual di kedai2..



Pada 6 September, kami dibawa menziarahi Masjid Quba' (masjid yg pertama dibina oleh Rasulullah dan pahala solat 2 rakaat di dalamnya menyamai pahala mengerjakan umrah), Masjid Qiblatain (Rasulullah menerima wayhu mengenai pertukaran arah Qiblat dr Masjid Aqsa ke Masjidil Haram), ladang kurma, Pergunungan Uhud di mana tempat para syuhada' disemadikan, Pusat Percetakan al-quran, dan pasar kurma.




Aku terkejut kerana mengalami gangguan seksual hampir di setiap kedai...Lelaki2 Arab gatal2 semuanya..mmg berbeza la kt Msia..Byk gak la dpt makanan dan brg free ms kena ngurat ngan mamat2 Arab..yg kena hampir raba pun ada gak..eiii..betul2 terkejut la...

Perjalanan pulang pula dimudahkan oleh Allah..Semuanya berjalan lancar dari masa perjalanan dan dlm flight pun kami berasa selesa kerana byk seat kosong. Maka, masing2 pun leh baring2 sepanjang perjalanan.



Pengalaman ini mmg tak dpt aku lupakan..seronok melihat umat islam dr seluruh pelusuk dunia berkumpul dan berebut2 utk mendapatkan pahala sambil berdoa agar hajat dipenuhi..Insyaallah, klu diizinkan aku ingin pergi ke sana lagi...

August 17, 2009

Timah Konvo gak.....



Setelah 7 tahun berhempas pulas, Timah berjaya gak menyiapkan tesis master dan konvo gak semalam..ekekekekek...

Ingat lagi, masa tu kitorg baru abis study..Tahun 2002, msg2 susah nk dapat kerja..So, dia pun ambik keputusan menyambung pengajian peringkat Master dalam bidang Electrical Engineering kt UKM. Di samping menyiapkan kerja kursus, dia bekerja sebagai RA. Kiranya dari tahun 2002 smpi 2005, dia jd RA. Ms tu, aku menganggur, kerja kt KLIACS, dan menganggur balik..Dia la yg selalu bwk aku ke hulu ke hilir naik kereta Satria dia..

Then, tahun 2005 dia dpt keje as Electrical Engineer kt Puchong. Aku dpt keje as PKS kt KTAK. Dia pindah Puchong (tumpang rumah akak dia), So aku berpindah dr rumah Kak Ngah, ganti tempat dia kt rumah sewa. Tesisnya still berjalan walaupun lalalalala....ye la org dh keje..byk masalah smpi bwk blk ke rumah..

Tahun 2007, dia pindah Bangi balik, msk rumah aku skrg (apartmet Kak Long)..Ms tu, aku dh keje MSD, tp still kena bertugas di KTAK. Jenuh ler dia berulang alik dr Bangi ke Puchong. Dh ler keje dia kena travel sana sini, meeting kt merata tempat..g Klang la, Damansara la..Tesisnya pun terabai..kuikuikui...

Jodohnya smpi bulan 8 tahun thn yg sama gak. Rezeki dia, terus pregnant..Dh ler mabuk teruk..smpi kena msk wad, msk air..Ms tu, duk berjauhan ngan husbandnya yg keje kt Ipoh.Aku la yg jaga dia..huhuhu...Sbb dh tak larat sgt, dia ambik keputusan utk berenti kerja..Ms tu, dia terpikir gak nak stop masternya..Aku nasihatkan dia, bgtau sia2 je dia abiskan masa n duit selama ni..Takkan nk stop camtu je..Tak berbaloi..



Akhirnya, setelah anaknya berusia setahun lebih, konvo gak dia semalam..Aku ada tolong dia gak poskan draf tesis yg dh disemak oleh Prof. Aini..Ingat senang ke dia nk dpt masternya, 7 tahun tu..Dh ler dia pernah terpikir tak nak dtg konvo sbb malu ngan Prof Aini..Aku gak yg pujuk2 dia suh dtg, dh penat2 dia berusaha nk siapkan tesis, takkan takmo dtg konvo..

Sbb tu aku beria2 tanya bila dia nk konvo..Nk meraikan bersama2nya..Dpt jumpa anaknya yg ikut sebijik perangai maknya..hahahahaha...

August 14, 2009

4th Anniversary

Entry ni adalah khusus utk blog aku yg akan menyambut ulangtahun ke-4 pada hari esok iaitu tanggal 15 Ogos 2009..Ye la kt rumah aku takde internet connection..So, aku buat posting awal2..Nk buat pre-posting cam Superman, malas lak nk godek2 kt setting..Klu dulu2, Ita yg selalu ngajor aku bab coding2 ni..

Ok, mengimbas kembali detik aku start blogging ni iaitu pada tarikh 15 Ogos 2005.
Ms tu, geng2 aku (Ita, Iturk, Reen, Salleh & Reiza) giler blogging..So, diorg hasut2 aku gak utk join aktiviti blogging ni. Pada masa yg sama gak la aku mengenali Superman yg blog dia mmg tersenarai sbg top blog kt Msia ni. Mana taknya blk je rumah sewa, si Ita, Iturk n Reen duk cite je psl kisah Superman..Aku ni jd terpinga2 la dgr diorg bercerita..Reen pun bg aku link blog dia..Maka, sejak itu la aku kemaruk baca blog Superman..cam baca novel bersiri lak..

Apa yg aku suke psl blogging ek..Budak2 opis ni duk usik aku je psl aktiviti blogging..hehe..Diorg tak tau perasaan ada blog ni.Blog ada mcm2 tujuan utk meluahkan apa yg tersirat dlm hati..skrg ni famous psl politik, personal, dan pendapat masing2 berkaitan isu semasa..

Pada aku, blog aku ni psl kehidupan aku..Luahan rasa hati utk dikongsi bersama pembaca2 yg sudi menyinggah.Ye la, sepanjang 4 tahun berblogging ni, byk dh perkara yg aku lalui..yg pahit n manis semuanya ada. Bak kata Nik Zaki, boleh buat buku cerita..Tu yg aku sayang sgt ngan blog ni..Kenangan2 lalu menyimpan seribu makna..ewah..jiwang karat lak..

Aku kan tak pernah sambut anniversary blog ni..Ni semua terpengaruh ngan Puan Sal yg baru celebrate blognya bulan lepas.hehehe..

August 13, 2009

Aku selesema.........

Argh...Tidak..
Dh ler tinggal 10 ari je lg utk aku bertolak bg menunaikan umrah..Kena selesema lak...Tolong......Mulanya semalam lg aku dh rasa sakit tekak..Alih2 pagi ni lak aku dh kena selesema..

Nk tak nak balik ni aku kena pi beli epal hijau n buah oren utk dibuat jus..(mana tau petua ni mujarab spt yg dinasihatkan oleh Ita)..

Pastu, kena g klinik . Sal dh offer nk antar g klinik pagi td..Tp aku takmo..
Aku nk gak g klinik yg kt bwh rumah aku..hehehe..Klinik Zubir..Aku suka sgt ngan layanan doktor tu..

Hopefully, aku takde apa2..sok klu tak sembuh lg, terpaksala aku cuti..Karang satu opis lak kena jangkit..Mintak2 la semuanya ok...Aku takmo perjalanan ke tanah suci nanti terganggu..Dh lama aku niat nk g sana, sejak bulan 12 ari tu..

August 10, 2009

My Best Friend's Wedding

Spt yg diwar2kan dlm entry sebelum ini, tanggal 9 Ogos 2009 adalah majlis perkahwinan sahabat baikku, Zah yg mana aku telah diminta utk menjadi pengapitnya..Maka seawal kul 3 ptg lg aku telah terpacak kt Dewan Perdana, Hotel Bluewave Shah Alam utk sesi raptai..Biasa ler, tunggu punye tunggu sbb nk cukupkan korum kul 4.30 baru ler start raptai..Berkenalanlah ngan husband Zah yg nmpk sgt amat menyayanginya...hehehehe..Pengapit laki2 yg merupakan adik husbandnya dan Mak Su husbandnya merangkap organizer majlis..Jenuh gak tgk diorg berdiskusi ngan pihak hotel berkenaan aturcara majlis..Aku yg pening tgk..ngan nk buat skrip utk MC la, susun atur meja makan, latihan tarian, n mcm2 lg la..Aku lak yg bebel2 tgk penari2 tu asik buat silap je..kuikuikui..Ms pengantin naik bilik utk sesi make up, smpt tolong tolong organizer buat listing utk meja makan tetamu..

Dlm kul 6, CT (ex opismate yg keje kt Terengganu) bg msg..bgtau dia dh check in..Kebetulan dia pun ada seminar kt hotel yg sama..Aku pun ambikla kesempatan menumpang mandi & menukar pakaian..hahahaha..Lps je siap, aku naik bilik pengantin..Kebetulan Zah dh siap make up..So, dia pun mintak mak andam make upkan aku light2 je...klu terlebih, takut aku lak overshadow pengantin..huhuhu..Lps je pengantin siap berdandan, kitorg turun g swimming pool utk sesi fotografi..Jenuhla aku menjaga baju Zah yg meleret panjang kt belakang..

Ms tunggu signal dr organizer, smpt bgtau Zah yg aku lak yg berdebar menemaninya naik atas pelamin..kuikui..Turun dlm kul 8.30 n smpt msk dlm bilik VIP dimana Dato' Suriah tgh tunggu.



Kesabaran mmg teruji masa ni sbb kena tunggu lama gak utk pastikan semua pengiring2 ready n tetamu dh msk dlm dewan.Smpt bisik kt Zah baca selawat agar semuanya berjalan dgn lancar..Kitorg jln menuju ke pelamin dgn penuh berhati2..Tp ms naik tangga tu, berdebar gak aku..dh ler pakai kasut tumit tinggi..kuikui..Ms tgh bersanding, br ler aku teringat yg aku tak bwk tisu..camne ler leh terlupa..So, cam kelakar la ms nk clearkan tgn Zah lps org merenjis..Bila Zah n husband g meja makan beradap, tugas aku sbg pengapit pun selesai..Tp bersambung lak jaga makan minum flower girl yg dua org...Layan diorg, sendukkan lauk yg diorg nk..Dh kenyang, diorg bgtau aku nk g tmpt sedara mara..So, aku pun bebas dr tugasan...Kesian Zah, ada kesilapan teknikal ms sesi tayangan video..Byk kali kena delay..Yg lain ok la..

Puas gak berposing ngan pengantin..Tambah lagi Kak Ayu ada, apa lagi berposing sakan ler kitorg..Plg aku syahdu ms salam ngan Zah..Kitorg siap berpelukan sambil bercucuran air mata..Apa taknya perjalanan kisah cinta kami sama je....Penuh berliku..Aku smpt berbisik padanya yg aku akan mendoakan kebahagiaan rumahtangganya di Mekah kelak..Semoga kekal ke akhir hayat..dan berpesan pada suaminya agar menjaganya baik2..

Note : Ramai yg berkata aku tak senyum langsung ms upacara bersanding..hahahaha

Bacaan Yassin & Kenduri Doa Selamat

Ari Jumaat lagi aku dh ambik cuti sbbnya mlm tu ada majlis bacaan yassin & doa selamat. Majlis ni dibuat kt rumah Kak Ngah yg bertujuan tahlil utk arwah ayah mertuanya, doa selamat utk mak mertuanya yg kurang sihat plus utk aku n parents yg akan berangkat menunaikan ibadah umrah bulan pose ni. Menu western.Aku kena sponsor daging kambing utk dibuat lamb chop.

Kak Ngah terkejut tgk aku muncul kt kantin pagi tu. Dia tak sangka aku ambik cuti utk tolong masak.hehehe..Lps je sarapan n Kak Ngah free dr tugasannya di dapur, kitorg g Kedai Bakery n Bintang utk membeli bahan2 yg tak cukup.Jenuh gak mencari mozarella, oregano n tartar sos. Acara memasak bermula lps solat Jumaat di mana akak ipar aku telah menawarkan diri jd chef bg hidangan mlm tu.Ms dia smpi bwk bahan2 lain, jenuh ler aku belek2 bhn yg dibwk iteww..Pelik sungguh sbb aku tak pernah tgk benda2 alah tu semua.Klu la dia suh aku yg beli, mmg tak jumpa la cam basil & tyhme leaves, karpel & ntah apa la lg..smpi aku pun lupa..Keje aku hanya la jd tukang hiris tomato utk buat kuah spagetti, kentang n epal utk dibuat salad, dan sibuk2 kacau kt dapur..tu pun dh kena sound ngan dua org chef sbb slow buat keje..Senang je aku balas kt diorg, aku ni biasa tekan keyboard je..mana la leh sama ngan speed diorg buat keje kt dapur..hahahaha..

Oh ya lupa nk bgtau menu nya..chicken & lamb chop, fish n chip, spagetti, pasta carbonara, potato jacket, chicken pie, potato & vegetables salad. Terkejut badak aku, rupa2nya akak ipar aku sendiri terer msk western meal..Pasta carbonara yg dibuat sebijik rasanya cam kt William cuma kuahnya kurang sket la..Tabik spring aku..Resepinya tumis garlic ngan olive oil..Then, buh thyme n basil leaves..Letak ler aneka seafood, buh whipped cream n pasta..Pastu letak mayonis n daun ketumbar..nyumnyum..ms tgh panas2 lg aku dh bedal...hahahahha..Rupa2nya rahsia segala mak nenek fish n chip, chicken & lamb chop tu jd sedap adalah psl marinate dulu semalaman..Baru ler rasanya meresap betul2 dlm daging..Mmg berbezala rasa fish n chip yg dia buat ngan yg aku buat selama ni...Tu pun aku dh ngap ms tgh panas2 lg..hehehe.

Kitorg siap msk dlm kul 5.30..Then msg2 blk rumah utk bersiap2..Aku melaram ngan jubah Kak Long yg dibeli kt Mekah beberapa thn dulu.Ramai tegur cantik..ekekekek..Kak Ngah melaram ngan jubah akak ipar yg dibeli kt Dubai lak..Sebelum majlis bermula, aku belek2 aneka jubah & blaus labuh kepunyaan akak ipar aku.Semuanya tu koleksi terpakai yg dia dh gunakan ms menunaikan umrah (zaman dia keje as stewardess, mengantar jemaah Malaysia menunaikan haji tahun 1999). Ingat lagi ms tu abang aku sanggup jemput aku yg br abis matriks kt Kuala Pilah terus blk rumah dia kt Klang..semata2 nk suh aku temankan anaknya,Areesha yg br berusia setahun lebih sbb wifenya kena fly..Melalut ler pulak..huhu..



Ok, smbg balik cite psl kenduri..Ramai tetamu yg dtg..Nora smpi ms bacaan yasin dh start..Syahdu aku smpi menitis air mata ms Kak Siti baca doa selamat utk aku n parents semoga selamat pergi balik, terpelihara kesihatan n dapat menunaikan ibadah umrah yg mabrurah.Kak Zaida smpi lewat, tp dia kata smpt berdoa utk aku.hehehe..Ramai yg puji hidangan malam tu..Kak Ina kata cam kt hotel, Tengku bgtau rumah ni kena buat Bacaan Yassin selalu..Kak Zah lak kata buat ni cam nk promote je..wakakakaka..Aku layan je soalan diorg tanya psl pakej umrah..pegi bila, berapa ari, berapa kos n ambik pakej ngan company mana..

Sal n husband smpi ms diorg tgh makan..Kesian husband dia, sesorg je laki2...Tak lama pastu, Huda sekeluarga pun smpi..Puas ler dia menjawab soalan kak ayu n kak ngah psl kandungannya..Aku tgk dia cam dh tak larat je..Mai n Fahmy malu2 bila jumpa dia..Ye la, zaman aku belajar dulu, diorg bermanja2 ngan dia gak...Amy (adik abg ipar aku) smpi pun lewat sbb dia malu ms org tgh ramai2..Tak larat aku nk layan soalan bonus husband dia..Br dia tau yg aku ni sebaya wife dia..hahahaha..Tetamu terakhir smpi adalah abg aku sendiri..kuang3x..Kul 10.30 br dia memunculkan diri..sbbnya dia ngan para pekerjanya kena basuh pinggan dulu...(katering kt putrajaya)..Lepak2 ngan para anak buah pompuan aku plus Puteri...



Posing ngan Areesha sbb muka aku ngan dia sebijik..Kak Ayu yg serupa ngan Athirah pun berposing gak sambil minum nescafe yg Maisara buat..Kemas2 dlm kul 12 tgh malam n aku tido rumah Kak Ngah mlm tu..penat seh...

August 04, 2009

Berehat2an & memanjakan diri..........

Minggu lps merupakan minggu yg paling sibuk kt opis. Msg2 bekerjasama utk menyiapkan proposal smpi kena keje lebih daripada 24 jam. Aku ni dh ler kena tido secukupnya, klu tak alamat tak bengong ler kepala aku..Nk dijadikan cite start lps Subuh ari Khamis lps smpi ler tgh ari Jumaat, aku tak tido langsung.Duk buat keje je..Alih2, dlm kul 1 ms opismate aku duk sibuk2 settlekan proposal tu, aku dh nk pitam...Toya je turun g baring kt surau sbb aku dh tak larat sgt.Smpi je rumah dlm kul 6, aku terus tido..Sib baik abah kol dlm kul 8.25 mlm..Smpt ler aku solat Maghrib.Lps je mandi n solat Isyak, terus sambung tido.

Pagi esoknya pun aku sambung tido lps Subuh..Sib baik Nilli bgtau dh on the way nk dtg rumah aku. Baru ler aku bangun n siap2.Kitorg g breakfast dulu kt Restoran Puteri Bongsu sebelum g tmpt kursus. Nilli join kursus ni sekali sbb nk ambik peluang dptkan ilmu.Dh ler kursus dia lmbt lg..Kt Terengganu lak tu. Ms tgh kursus, aku ngan Nilli la yg plg muda. Smpi ustaz tu tanya2 kitorg klu ada soalan lagi..hehehe..Untung gak ikut pakej ni sbb Kak Zaida merupakan salah seorg dr wakil travel agent yg akan menguruskan perjalanan kitorg nanti. Nilli kata untung la aku nanti sbb dh kenal ngan Kak Zaida a.k.a kawan Kak Ngah..Ustazah Latifah yg ajar Kak Ngah mengaji pun join pakej ni bagi memimpin golongan wanita..ni pun Kak Zaida yg rekemen..Bestnya tak sabar tunggu bulan pose..Aku ni mmg glamer la..hehehe..Ustazah Zawiyah pun dh cari2 aku..dia kata dh tgk gambar aku, mentang2 la aku yg paling muda. Ms jamuan tgh hari, diorg hidangkan nasi dagang..Tu pun Kak Zaida sendiri yg masak..Sib baik Kak Ngah ada kawan sebaik Kak Zaida..Aku gak yg untung..hehe...

Kursus abis dlm kul 1.30. Lps je solat Zuhur, kitorg sembang2 lg kt rumah aku..Nilli blah lps dia dpt msg dr kwn dia. Aku lak sambung lepak2 depan tv. Lps je Asar, aku g bayar duit kereta n g kantin, jumpa Kak Ngah yg tgh masak utk annual dinner Sek.15..Oh lupa nk bgtau, pagi Sabtu tu ada acara sukaneka..Klu tahun sebelumnya tenaga aku diperlukan utk jadi MC.Tp harap maaf la ye....Aku tak leh bg komitmen. Blk je dr kantin, aku ngan Kak Ngah singgah Rukun Tetangga, tgk apa2 yg patut utk ditolong bg acara mlm tu.Dh Kak Zah nmpk aku..Apa lg, dia pun suh ler aku tolong angkat2 pasu bunga dr rumah Kak Yam utk hias pentas..Secara tak langsung, dpt ler tugasan utk mlm tu bg menguruskan hidangan jamuan..kuikuikui..Mlm tu, aku just tolong serve jamuan n tebalkan muka agih2kan sate mengikut kuota yg ditetapkan. Ingatkan nk tunggu aturcara aku ambik hadiah bg acara badminton n bola tampar..Tp, aku dh tak larat tunggu terus je balik rumah dlm kul 10.45, solat Isyak n kedebum..Tido..

Selalunya, Ahad pagi aku g jogging..Tp sbb nk qada' tidur, aku sambung lagi tido lps Subuh smpi kul 9. Bangun je terus kol Kak Ngah tanya Puteri ada kt rumah dia or tak. Then, siap2 n g bungkus lontong dulu kt Puteri Bongsu utk dimakan kt rumah Kak Ngah..alahai..lontong tu mengecewakan aku..Dh ler kuah kacangnya sket, suhun lak takde..Cam makan nasi impit ngan kuah lemak je..Sib baik Kak Ngah goreng pisang n cempedak.Ms Mai n Kak Ngah buat kuih pulut panggang utk jualan kt kantin, aku lepak2 je baca paper n majalah. Lps je diorg siap, Mai pun bersiap2 utk temankan aku shopping..huhuhuhu..

Mana lagi tmpt shopping aku klu bukan kt Alamanda..Senang ke shopping ngan aku..Dh tau barang yg nk dibeli iaitu kasut, handbag n luggage bag, kitorg terus survey bag dulu kt kedai Travell for All, usha kasut kt Primavera..Dan hasilnya..hehehehe..Aku berjaya beli kasut n handbag kt Sembonia..Sib baik ada SALE..So, jimatla aku 20%..Kasut n handbag ni khas utk majlis perkahwinan Zah & utk raya terus..Luggage beg lak dpt diskaun 70%..Jenama Polo..Aku cam tak caye lak, harganya dr RM449 jadi RM135..Ntah ler labu..bantai je..janji bergaya..ekekekek..Semua brg tu berwarna coklat..

Blk2 je, ingatkan nk tunjuk hasil shoppingan aku kt Kak Ngah..Lama lak tunggu dia blk kenduri..Rupa2nya diorg g Tesco terus..So, kejap je la dpt menayang brg2 tu kt dia sbb aku ada appointment kt salun kul 3.30..Hehehe..Aku buat rawatan scrubbing n bleaching..Saje nk memanjakan diri lps keje teruk minggu lps sampai sakit2 badan aku.Mak ai 2 jam seh badan aku disental smpi bulu roma aku bertukar jadi warna perang..kuikui..Tp mmg best..Rasa cam bersih n lembut je kulit aku ni..

Ari Isnin lak bos bg cuti sbb dh stay back teruk2 keje..Aku kemas2 rumah, g bank, antar kasut kt cobbler n tido lg..wakakakaka..Lama seh aku tido tgh ari tu..ada 2 jam kot..Gila la..Tau la nk qada' tido, tp ni rasanya dh terlebih tido..kuikuikui..Sib baik Sal ajak aku teman dia g ambik baju yg dh siap dijahit kt PJ..Ada la aktiviti sket..Dlm kul 4 g PJ n lebih kurang 2 jam lps tu smpi ler rumah balik.

July 27, 2009

My mentor in bridging digital divide mission........

KUALA LUMPUR, July 25 — Just retired communications and multimedia chief regulator Datuk Dr Halim Shafie has been appointed the new Telekom Malaysia Bhd chairman as the Najib Administration continues revamping the top leadership in government-linked-companies (GLCs).

The 60-year-old career civil servant replaces Tan Sri Muhammad Radzi Mansor, who retired on July 12, 2009 after serving 10 years as the utility’s non-executive chairman.

The Malaysian Insider understands that Halim was chosen over a younger slate of candidates as main shareholder Khazanah Nasional Berhad wanted experience over youth in the dominant telecoms company that is focusing on delivering high-speed broadband access in the country.

Halim was Malaysian Communications and Multimedia Commission (MCMC) chairman for three years until last April. He has been savaged by critics for being soft on mobile phone companies and scam text messaging contests apart from slammed by the opposition for ordering private television stations not to air opposition leaders news in June 2007.

He was earlier secretary-general of the Energy, Telecommunications and Water ministry until he retired in 2006.

“The Finance Ministry has sent a letter to Telekom Malaysia naming Halim as new chairman. It should be official by now,” a company source told The Malaysian Insider.

The source said Prime Minister Datuk Seri Najib Razak, who is also finance minister, had agreed with Khazanah managing director Tan Sri Azman Mokhtar’s recommendation to appoint Halim over several other candidates.

Khazanah, the state asset manager, owns nearly 40 per cent of Telekom after spinning off its various mobile operations in the Asia-Pacific region into TM International which was later renamed Axiata.

“It is a cozy arrangement to have an ex-civil servant and ex-regulator as chairman. It is a way for government to reward its top civil servants and ensure Telekom gets it easy with the regulators,” a telecommunications analyst told The Malaysian Insider.

Halim, who was educated in the premier Malay College Kuala Kangsar, graduated with a Bachelors of Economics (Hons) degree at University of Malaya (l972) and later joined the Education Ministry followed by appointments at the National Institute of Public Administration (INTAN) (1976-1978,1980-1983), Malaysian Administrative Modernisation and Management Planning Unit (MAMPU) in the Prime Minister’s Department (1987-1994) and INTAN (1994-1999).

Halim later took on the position of Deputy Secretary General I, Communications and Multimedia Sector (1999-2000), and Secretary General, Ministry of Energy, Water and Communications (2000-2006).

Recognised as a contributor to the growth of the Communications and Multimedia sector, he was appointed as the Chairman of the Malaysian Communications and Multimedia Commission on 3 April 2006.

He also obtained a Masters Degree in Economic Development (1980) from the University of Pittsburgh. This was followed with the Gaylord Brothers Scholarship Award from Syracuse University where he obtained a Ph.D in Information Transfer (1988).

His predecessor as chairman, Muhammad Radzi was a 22-year veteran in various engineering and management capacities in the former Jabatan Telekom Malaysia (JTM) who retired as Director-General of Telecommunications upon JTM’s corporatisation on 1 January 1987, and was subsequently appointed as Director of Operations at TM.

The 67-year-old served as Director of Marketing and Customer Services from 1989 to 1995 and later as Director of Regulatory Management and External Affairs before retiring in July 1996. From 1997 to 1999, he was retained as a Consultant/Advisor on multimedia flagship application projects for the Multimedia Development Corporation Sdn Bhd (MDeC).

Balik kampung....

Dalam jadual karnival sukan, weekend lps adalah acara bola tampar.So, aku join ler acara tu.Yg lawaknya ms cabutan undi dijalankan, team aku semuanya terdiri dr golongan muda mudi..kuikuikui..Maka perlawanan antara team senior vs junior pun berjalan dgn penuh gelak ketawa..Nk tau apasal..hehehehe..sbb hanya beberapa kerat je yg leh main bola tampar..selebihnya hanya cukupkan korum.Maka, mata diperolehi hanya melalui servis yg tak dpt disambut oleh pihak lawan..Malu aku seh sbbnya team aku kalah...wakakaka..Mana taknya tiga org je reti main, yg lain bola sampai pun takut nk sambut..Servis lagi la, nk lepas net pun ..alahai..

Abis je perlawanan tu, aku terus balik rumah, packing brg utk blk kg.Pegi rumah Kak Ngah sbb aku tumpang dia je, Andi tak ikut balik kg. Dlm kul 12, Kak Zaida kol lak suh ambik brg kt rumah dia utk bwk blk kg. Kitorg bertolak dlm kul 1 n berhenti kt Ayer Keroh utk lunch n solat. Aku terpaksa ikut diorg g Panchor dulu sbb nk jenguk mak mertua Kak Ngah yg sakit. Toya je la jumpa sedara mara diorg. Then ikut diorg g Pekan Panchor, tempah baju raya utk kaum lelaki, borong buah2an spt pulasan, rambutan n cempedak dan menikmati hidangan berupa nasi goreng n sate yg enak.

Balik kg kali ni mmg bantai makan je..Sbbnya on the way tu puas mengunyah kudap2an..Sampai rumah lak, akak ipar aku dh msk kari kambing..aduss abah aku lak bwk nasi ambeng dr kenduri..bantai makan lg..huhuhu..Biasala bila berkumpul satu family sembang tak berenti. Esok paginya, kitorg bantai kari kambing lg ngan roti canai yg abg ipar aku buat secara frozen.

Then, bermula la operasi masak memasak utk kenduri. Kitorg buat nasi ambeng n kuah durian yg dicampur ngan tepung beras. Makan lagi dan lagi..Mmg rosak program diet aku ni..Terasa badan aku dh naik ni..Sesekali apa salahnya, dh ler jarang berkumpul.hehehe..Org yg dtg rewang just tolong bungkuskan nasi ambeng. Kenduri tu terdiri dr kaum pompuan je .Acara bermula lps Zuhur..Abis je, semuanya bergegas mengemas2 sbb msg2 kena blk awal.Kak Long aku kena antar Idin blk hostel sblm kul 6..Aku tumpang abg aku lak yg kena antar anaknya blk UTM. Kak Ngah kena balik Panchor semula sbb Amy (adik iparnya) nk tumpang dia blk Bangi. Aduss, kesian abg aku yg mengeluh mengantuk ms menempuhi traffic jem yg disebabkan 2 kemalangan berasingan..Sempat g rumah Sal antar nasi ambeng yg dia kepingin sgt2..hehehehe..

July 17, 2009

Berjimba2 di tengah hari Jumaat

Lunch td, kitorg g jimba2 kt IOI Mall..Ahli2nya adalah pembaca tegar blog Superman..ekekekekek..Bosan duk kt opis je...dh ler Big Bos bgtau aku kena pindah tempat..Merajuk sat..kihkihkih

On d way tu, aku dh berpakat ngan Sal nk buat fish spa sbb masing2 tak de pengalaman lg..Mak oi..Terjerit2 Sal ms mula2 masukkan kakinya kt dlm kolam tu..Dia yg start dulu..Then, baru ler aku menyusul..Gelinya yg amat...terkekekekek kitorg gelak menahan kegelian ms ikan tu gigit sel kulit mati. Watie ngan Nilli yg dh merasa just jd penonton je la sambil menakutkan kitorg bgtau ikan kt dlm kolam tu lg besar berbanding ms diorg buat dulu. Sesi tu ambik ms 10 minit je..Tp rasa cam lama je..





Then, apa lg acara window shopping pun berjalan yg telah mempengaruhi aku membeli..jengjengjeng..Dulu aku tgk je Timah bergaya pakai cardigan..Badan aku ms tu mmg buruk ler klu nk pakai cardigan...Bila dh kurus ni, berangan ler pulak nk pakai..tgk murah je kt Jusco, dh ler jenama Scarlet..Masuk fitting room cam cun lak aku pakai..(Mati la aku lps ni kena kutuk sbb puji diri sendiri..ekekekekekek)..Maka, aku pun bersabar ler beratur panjang utk membayar cardigan yg regenya rm10 je..Puas ati...lalalalalalalala

Dh puas shopping kt Jusco, kitorg pun melilau usha brg kt kedai luar. Singgah San Francisco jap sbb Nilli nk beli kopi.Smpi je opis, Watie n Nilli sambung berjimba2 lg g Secret Receipe sbb dh alang2 Nilli nk antar kasut dia kt cobler utk direpair.

July 13, 2009

Happy Birthday Superman...

Hari ni birthday Superman yang ke-33.

Ms birthday aku ari tu, dia dh war2kan dlm blog dia dan aku kena tagged ngan dia..
Sbg kawan di alam maya, aku pun kena la wish dia gak kan n buat announcement kt blog ni..

Superman, Happy Birthday..Semoga hari yg mendatang lebih baik dari hari sebelumnya..
Sepanjang kita berkenalan hampir 4 tahun ni, byk dh peristiwa pahit manis yg dh dilalui. Wish u all the best...

Menikmati weekend dgn sepuasnya....

Akhirnya aku dapat menikmati masa weekendku dgn sepuasnya setelah beberapa minggu diganggu dengan rutin kerja yang tak pernah habis. Mmg aku memerlukan masa untuk berehat setelah berhempas pulas bekerja bagi memastikan sesi training berjalan dgn lancar dan mencapai objektifnya. Last week, aku telah bertungkus lumus menyediakan report training bg first batch. Minggu ni kena ready utk siapkan 2 report sekaligus lak..Bos aku ni kot ye pun nk berjanji ngan TM, pikir2 ler dulu camne aku bersusah payah nk siapkan report..Ni, training abis ari Selasa akan datang, dia nk antar minggu yg sama lak..Ni kes nk naya aku.Pikir ler logik dulu. En Malik pun kata report kena siap lps 7 hari tamat latihan. Geram tul aku..

Aku mmg rindukan aktiviti beraerobik tiap2 pagi Sabtu..Syok giler ari tu, dh ler instructor lain..step pun lg menarik..hehehehe..Then, g pasar lak n terserempak ngan Kak Ngah n Fahmy..Sembang2 ngan diorg n plan ngan Fahmy utk bwk dia g Alamanda sbb aku tetiba teringin makan Pizza Mediteranian..Slps janji diatur, aku pun balik kemas2 rumah lebih kurang n bersiap2 g rumah Kak Ngah.Ingat nk ajak Mai sekali tapi dia nk dating lak..So, Fahmy tunggu ayahnya balik dulu sbb nk tuntut duit yang ayahnya pinjam. Sementara tunggu Abg Din balik dr pasar, kitorg practice main carom dulu...pesertanya adalah aku, Fahmy, Kak Ngah n Danial (anak Kak Faizah)...Ye la aku ni kan amat2 la tak terernya..Maka markah aku adalah yg paling corot sehinggalah Andi smpi dr Shah Alam. Dia geram je tgk aku terkial2 main carom. So, dia menggantikan aku n telah menjuarai permainan tersebut.

Lps je Zuhur kitorg pun menuju ke Alamanda dgn Andi sekali.Ramai seh org makan kt Pizza..Nk duduk pun kena beratur kt luar..Tunggu hidangan sampai pun lama gak kena tunggu..Lepak2 lebih kurang, Andi pun gerak dulu g Mines sbb nak main pool ngan member2 dia..Fahmy lak pujuk aku temankan dia tgk wayang..Sib baik cite Ice Age je yg available..Tak kuasa aku nk temankan dia tgk cite tu..Aku bgtau dia, klu nk tgk wayang, ajak kwn2 dia..Mana la sama taste budak umur 14 tahun ngan pompuan umur 29 tahun..Maka, Fahmy terpaksalah teman aku window shopping...kuikuikui..Tu pun dia tunggu je kt luar tiap2 kedai yang aku masuk..wakakakaka..

Balik2 je, kitorg singgah Bintang lak sbb ada brg lg yg aku nk beli. Fahmy lak spt biasa ler cari game utk PSP dia. Tak lama lps kitorg smpi rumah, Kak Ngah n Kak Faizah balik dr bacaan yassin..Aku tak join sbb bercuti..kali ni alasan kukuh ye..huhuhu..Sembang2 ngan Kak Ngah lebih kurang, aku ambik keputusan balik rumah jap mandi2 sbb nk tido rumah dia mlm tu. Lgpun Puteri tido rumah dia mlm tu, dh ler aku rindu sbb dh lama tak main2 ngan Puteri. Tp aku kecewa sbbnya Puteri tido dr Maghrib smpi Subuh..kepenatan sbb abg ipar aku bwk dia mandi kt swimming pool, UKM.

Ari Ahad tu, awal giler kitorg g pasar..Mak Puteri pun terkejut tgk anak dia dh bangun. Teman Kak Ngah memborong bahan2 utk jualan kt kantin n breakfast sekali kt situ..Balik je dr pasar, terus kitorg bersiap g Kompleks Sukan kt sebelah rumah aku. Jadual karnival sukan minggu ni adalah acara badminton..Aku mmg beria ler nk main..Warm up dulu kt balapan..Terserempak lak ngan ex-coursemate yg paling hensem..Taib Nasir, budak mechanical engineering..Dia ada match bola sepak..

Lps je 3 round, msk court kt dlm kompleks sukan n acara cabutan undi pun bermula.Perlawanan badminton dibuat secara regu n kalah mati.Aku bernasib baik dapat ngan partner yg terer.Ms first set, mmg aku malu giler sbbnya asik buat pihak lawan dpt mata je..Kesian gak partner aku..Kiranya, first game, kami kalah disebabkan aku..hahahaha..Dh lama giler tak main bandminton. Sib baik, kitorg menang ms penentuan tempat ke-3 n 4. Puas ati gak la..hehehe..Tp adoiila..balik2 je rumah badan aku sakit2 terutama tangan aku rasa cam nk tercabut je. Ni la akibatnya tak practice dulu sebelum perlawanan..Aku ngadu ngan Kak Ngah, dia suh aku beli ubat sakit urat..Alhamdulillah, sakitnya berkurangan menjelang malam.

Masa tgh melayan sakit tangan n badan, Fahmy lak tetiba ketuk2 pintu. Dia nk lepak kt rumah aku sambil guna laptop aku utk tgk dvd. Aku sound dia kena balik sblm maghrib sbb aku tak larat nk antar dia balik rumah. Mlm tu, layan Mentor akhir walaupun sblm ni aku tak layan langsung rancangan tsbt.

July 05, 2009

Nyesal tak sudah....huhuhuhu

Mesti korg terkejut aku buat entry ni di pagi2 Ahad..ahaks..Nk buat camne kena keje..Biasa ler org bujang, kena la standby utk jaga kebajikan peserta n pastikan training berjalan dgn lancar..Kesian Kak Faizah, sesorg je arrange karnival sukan..Ikut jadual weekend ni adalah acara bola jaring..Dh ler jumaat malam ada meeting AJK Persatuan..Aku lak tipu sunat (ada ke istilah tipu sunat..ekekekekek) bgtau kena bertugas mlm tu..Padahal pada ms yg sama aku tgh bersenang-lenang je kt rumah.. landing depan tv sambil tido2 ayam sampai ler kantoi ngan Taufik yg kol nk update psl progress training...(Mampus la aku klu diorg baca blog aku ni.wakakakaka)..

Pagi Sabtu, br ler aku menuju ke Plaza Flamingo..sunyi je keje time weekend..aman damai....So, entry kali ni tak byk cite psl aktiviti weekend..

Btw, aku nk bebel sket psl kecantikan..Pompuan katakan..Aku tgh hadapi masalah kulit muka ni..adoi..Gini citenya..Bulan 7 ni, genap la setahun aku guna produk Mior yg dijual secara online..Biasa ler Kak Sue jd pembekal aku..Kitorg ni sekepala bab2 jaga kecantikan..Sanggup berabis duit..Kiranya mahal gak ler sabun Mior ni..Tp berbaloi la ngan hasilnya..smpi ramai ler yg tegur ngan perubahan wajahku yg semakin cerah, licin n blushing2 gitu..Aku kira2 jimat gak sbb tak yah beli pencuci muka, skrub, n toner..Semua fungsi produk tersebut dilakukan oleh Sabun Mior je..So, bila dh setahun pakai, aku rasa boring lak pakai Mior ni..

Nk dijadikan cite pertengahan bulan 6 ari tu aku tukar ke produk lain lak..jengjengjeng..tak lain tak bukan adalah Safi Rania..Motifnya sbb aku kan dh berumur, nk ler cari produk yg leh buat aku awet muda..Maka, aku pun borong ler segala mak nenek produk Safi Rania tu..dr pencuci muka, skrub, toner, krim pelembab siang, krim malam, serum anjal wajah n serum mata..smpi pening ler aku nk susun jadual time bile nk tepek semua produk tu kt muka ni..Berabis gak la aku bulan lps..ngan aktiviti shopping2an lg..memang sengkek la hujung bulan..kuikui..sib baik kena keje kt Flamingo..jimat ler sket duit minyak, tol n makan...

Namun, hasil yg kuharapkan tak seindah yg disangka..Skrg ni, jerawat tgh timbul ngan galakknya..Adusss...smpi Sal tegur2 aku ms aku balik opis last week. Byk kali gak ler dia tegur.Aiseh..camne nk buat ni.Nk stop guna Safi Rania tu sayang lak sbb complete satu set aku dh beli.Bila ngadu kt Nili, dia kata aku patutnya try sket2 dulu...cam pembersih muka je ke.Nyesal lak skrg.Dia kata bila jerawat dh naik tu mmg confirm ler muka aku tak sesuai ngan produk tu..Pikir punye pikir, demi muka aku ni.. kena gak stop pakai Safi Rania ni..sayang seh..baru guna sket je..

So, aku nk rehatkan muka aku ni dr sebarang produk dulu..Tak yah pakai apa2 dulu buat sementara waktu..Maybe tukar produk lain or kembali ke Sabun Mior...huhuhuhu

June 23, 2009

Tagged by Superman

Aku kena tagged lagi ngan Superman..
Motifnya..ari ni birthday aku..ahaks..
So, kena la jwb..

1. Bekas kekasih saya adalah :
Yg ni kira yg serius je la ye..Klu nk campur yg gitu2 byk gak...uhuks
1. Skandal kt KLIACS-belum kahwin lagi
2. Ex-fiance -pun belum kahwin lagi

Dua2 ni mmg mengecewakan aku.
Yg first kata takmo serius bile aku tanya dia betul2 mengenai haluan hubungan
kitorg..Yg ex-fiance tu, korg pun dh tau kan camne dia layan aku..So, malas nk
cite lg..

2. Saya sedang mendengar :
Mp3 dari playlist saya kt training centre..Lagu bertajuk Cinta Ini nyanyian Siti
Nurhaliza

3. Mungkin saya patut :
Memikirkan semula program diet saya kerana lately saya byk langgar
pantang..Almaklumlah disajikan ngan menu sedap di hotel sepanjang training ni..

4. Saya suka :
Melihat pemandangan yang mendamaikan bagi menghilangkan tension..Duk kt Flamingo
ni,syok la dpt tgk tasik je..hihi

5. Sahabat-sahabat baik saya :
Ramai gak
1. Zah-Satu opis.Byk berkongsi perasaan ngan dia..Saya akan jd pengapitnya di
majlis perkahwinannya bulan 8 ni.
2. Saliah-Duk kt sebelah meja kt opis..Selalu g keje sama2 coz kami sama2
tinggal di Bangi..Jimat seh..Dia la yg plg byk tau mengenai kisah
percintaan saya..huhuhu
3. Nili-Pun satu opis gak..selalu menghabiskan masa berjimba2 n meluahkan
perasaan n masalah msg2..
4. Jue-Satu opis gak.Byk share ngan dia psl hal peribadi saya..ahaks..
5. Nora-Dulu satu opis..Skrg dia keje kt SPP..Still contact lg n selalu berjumpa
klu ada masa..lgpun dia duk Putrajaya je..
6. Ita-sambung belajar kt UK..still contact melalui blog masing2..
7. Timah-kt Ipoh ..selalu sms tanya kabar..msg2 ada instinct klu salah sorg ada
problem..
8. Zai-kekadang je berhubung..tp bila berjumpa..susah nk berenti ckp.ada je cite..
9. Huda- sama gak ngan Zai..
10. Kak Faizah-tak lupa gak ngan dia..Klu dh lama tak bersembang ngan dia rasa
lain mcm je..

6. Saya tak paham :
Kenapa org lain suka sgt ambik tau psl hal saya..Adakah kerana saya ni
glamor..huhuhu

7. Saya kehilangan :
Kepercayaan terhadap org yg selalu mengambil kesempatan terhadap diri saya...

8. Ada yang berkata :
Saya suka buat keputusan secara tergesa-tergesa tanpa memikirkan
implikasinya..(Kak Long la yg selalu ckp camtu psl diri saya)

9. Makna nama saya :
Cahaya mataku....

10. Cinta itu adalah :
Cinta yang suci tidak memerlukan sebab...

11. Di suatu tempat, sesorang sedang :
Sedang menjawab tag Superman..sewaktu peserta latihan minum petang.

12. Saya akan cuba :
Berusaha untuk menjadi seorang insan yang lebih baik dari hari sebelumnya.

13. Ayat SELAMANYA membawa maksud:
Kekal abadi

14. Telefon bimbit saya :
Nokia 6288-telefon company (no. maxis sejak tahun 2002)
Nokia 3215-beli kt Bukit Gambir utk nombor Happy

15. Bila saya terjaga dari tidur :
Saya akan pusing kanan, pusing kiri...Klu tak leh lelap balik bangun n buat la
apa2 yg patut..

16. Saya paling tak suka apabila :
Orang mempersoalkan saya tak buat keje..Padahal keje saya dh settle..

17. Pesta/parti adalah :
Tempat saya berkumpul dan bersuka ria ngan kawan2..sambil makan minum..dan
bla2......

18. Haiwan yang paling comel yang pernah saya temui ialah :
Kucing yang bernama Memey kepunyaan Linda..Saya g rumah sewanya..n berjumpa ngan
Memey yang gemuk ittew..

19. Peringkat umur yang paling menyeronokkan bagi saya ialah :
Sama spt Superman, dulu kini dan selamanya...sentiasa menghargai waktu yg ada..

20. Hari ini :
Adalah birthday saya yang ke-29..Semoga apa yg org wish..termakbul hendaknya..

21. Malam ini saya akan :
Menikmati hari yang indah ini..kuikui

22. Esok pula saya akan :
Bekerja spt biasa..Ada peserta baru akan daftar utk next session (training)..

23. Saya betul-betul inginkan :
Kebahagiaan yg hakiki di dunia dan akhirat..

24. Ketika anda lihat wajah anda di hadapan cermin pagi ini :
Saya bersyukur kerana telah dikurniakan dgn umur yang panjang di bumi Allah ini..

25. Pusat membeli-belah atau arked permainan :
Alamanda..Motif..selesa n kebanyakan brg yg saya nk mudah didapati di sini
tanpa perlu drive jauh n bersesak2an.

26. Makanan Barat atau Jepun :
Mcm Superman, perut saya tidak leh masuk makanan Jepun..

27. Bilik yang terang atau gelap :
Bilik yang suasananya suram..

28. Makanan segera adalah :
Menggemukkan..Tp akan ada gak masanya saya teringin menikmatinya..dan akan
langgar je..

29. Ayat terakhir yang anda katakan pada seseorang
Aku tgh jawab tag Superman..Ada opismate aku tanya aku tgh buat apa..

30. Siapa yang anda nak Tag

Klu anda rajin nk menjawab tag ini, sila la jawab ye...

June 01, 2009

Congratulations Leyha...



Entry kali ni ditujukan khas buat Leyha yang baru sahaja melangsungkan perkahwinannya semalam. Siapa sebenarnya Leyha...hehe..Dia adalah ex-schoolmate aku msk belajar kt SMKAS dulu.Kitorg mmg rapat ms sek men dulu terutamanya dr form 1 smpi form 3. Bila form 4 dia ambik aliran pengajian islam, aku lak kt aliran sains tulen. Then, kitorg sama2 belajar kt UKM. Dia ambik course IT, aku lak ambik Engineering. Selalu gak lepak kt bilik dia dulu kt Kolej Ibrahim Yaacob yg terletak kat atas bukit. Ms tu aku duk kolej ROTU (Kolej Tun Hussien Onn) walaupun aku tak register as ahli ROTU. Abis je study, dia sambung master kt UitM then sambung lagi kt Glasgow, UK (ambil PhD lak). Gigih tul dia belajar..hehe..

Aku kagum ngan percintaan jarak jauhnya..Dia mengikat tali pertunangan pada Januari 2007. Alhamdulillah, semuanya berjalan lancar tak sama ngan kes aku..huhu. Bulan Julai ni, dia sambung balik pengajiannya utk tempoh setahun lagi..Aduhai, berjauhan lg ngan sang suami yg merupakan seorg lawyer berasal dr Temerloh.

Leyha ni, asalnya dr Gemereh, Segamat. Majlis perkahwinannya diadakan di Hotel Grand Bluewave, Shah Alam. Memandangkan aku ngan Liza masih solo, kami pun berjanji berjumpa di LRT Kelana Jaya. Rasanya, kamilah tetamu pertama yg smpi..solat maghrib dulu kt surau then pilih meja yang strategik..Nk dijadikan cerita, aku baru teringat yg Fahrin Ahmad (pelakon) tu pernah satu sekolah ngan aku smpi form 3. Ni pun timbul ms Liza ingatkan yg Leyha pernah bercouple ngan Fahrin ms sekolah dulu..huhu..

Mula2, kitorg nmpk Azleen yg tgh pregnant anak kedua, terus je kitorg lambai n ajak dia join kitorg. Dia ni sekolah kt SMKAS smpi form 3 je, then dpt offer ke MRSM Taiping..La ni keje kt Telekom. Pastu, A'a n Anip lak sampai..pun tgh pregnant gak anak kedua..Paijo n Amat (husband n wife) menyusul lak lps tu..Paijo n Amat ni kaki kamera.So, msg2 bz la jd photographer mlm tu. Tak patut tul si Paijo kutuk kamera aku yg cokia ms suh dia settingkan bg gambar clear sket..ceh..Maka, penuh la meja kitorg..

Then, Hajar lak smpi n husbandnya. Seterusnya, Nani n husband lak..Si Nani ni tak berubah langsung walaupun dh pregnant, still kurus melidi. Oh ya, pasangan pengantin baru si kapten Topek pun tiba..siap nk merajuk lak ngan aku sbb tak dtg wedding dia.Tp yg bestnya dia tegur aku bertambah cerah n kurus..Thank you, Topek..hihihi..Pasangan Yanie-Shukur n Noi lewat smpi. Kitorg dh siap makan, baru ler nmpk kelibat diorg. Dpt jumpa diorg pun kejap je sbb msg2 kena keje. Oh ya, aku tak dpt jumpa Melah..dia terperangkap dalam traffic jem. Ntah kul brp ler dia smpi. Riuh rendah pelamin ms tiba turn kitorg ambik gambar ramai2 ngan pengantin. Kesian group lain yg kena tunggu lama.huhu.

Kitorg blah dlm kul 10.45 mlm.. Tu pun lps Leyha potong kek sempena birthday dia yg jatuh pada hari ni.. Semoga perkahwinan ini kekal hingga akhir hayat.

May 25, 2009

Cerita balik kg n meeting.........

Sabtu lps aku blk kg.Tu pun balik ari je.Kesian parents aku, kejap je dpt jumpa..Bukannya apa, msg2 busy..cuma Sabtu tu je free, cuti sekolah lak byk jemputan kenduri kawin..Dh ler kitorg dh lama tak jumpa. Mula2 aku ckp ngan Kak Ngah yg aku nk blk kg sbb dh lama balik sejak bulan 3 ari tu. Klu dia takmo blk, aku nk ajak Fahmy je yg teman. Alih2 dia nk ikut siap nak ajak Liza lg (Mak Puteri).

Dlm kul 11, kitorg pun bertolak dr Bangi dgn menaiki Toyota Wish yg Liza baru beli dlm seminggu lps..hehehe..Rombongan blk kg ini dianggotai oleh aku, Kak Ngah n dua org anaknya (Mai n Fahmy), Liza n 4 org anaknya termasuk puteri. On the way tu, Kak Ngah aku yg drive. Aku lak duk belakang sambil layan2 Puteri..Singgah lunch jap kt Ayer Keroh. So, dlm kul 2 lebih, smpi ler kt kg aku. Abah aku je yg sambut kepulangan kitorg sbb mak aku rewang (istilah org jawa), tolong memasak kt rumah jiran yg nk buat kenduri mlm tu.

Dlm kul 3 lebih, Kak Long aku lak smpi dr Jementah..dia baru balik kenduri kawin ..Bergaya laki bini tu ngan baju sutera batik sedondon warna oren.Yg lawaknya, Kak Long aku smpt jahit manik dulu kt lengan baju dia sblm pakai g kenduri.ntah apa2 ler..Then, jeng2 aku pun try ler baju kurung yg dia dh boring pakai bwk g ngajar..Alangkah gembiranya hatiku di kala baju2nya ittew muat aku pakai..hehehehe..Lps ni, boleh ler aku melaram pakai baju2 dia g opis. Last week aku bantai pakai baju Kak Ngah..Next week pakai baju Kak Long lak..Untung seh bila dh kurus ni..Byk baju2 diorg yg aku leh pakai..

Lps Asar, baru ler mak aku balik. Kesian dia, dh ler penat masak, pastu dpt jumpa kitorg kejap je..Nk wat camne..Parenst aku busy, kitorg pun bz gak..Ni pun dpt curi masa sket nk berjumpa..Mlm tu, abah aku lak ada jemputan kenduri kt rumah yg mak aku rewang siangnya..Esok pagi2 Kak Ngah dh kena masak utk katering Mesyuarat Agung Biro Wanita, Abg Long aku ada meeting gak untuk diskuss psl persediaan kenduri kahwin jirannya..Hmmm..Insyaallah..lps cuti sekolah ni, klu takde aral melintang Kak Long aku nk dtg Bangi, semester baru pengajian jarak jauhnya kt UPM dh nk start balik..Boleh le dia bwk parents aku sekali..leh spend masa bersama lg..

Bila dh berkumpul, apa lg kitorg pun belek2 la brg2 yg mak aku shopping ms dia g Terengganu ngan Kak Long 2 minggu lps..Boleh tahan gak taste diorg..huhu..Sib baik mak tak lupakan aku..kihkih..ada gak portion untuk aku..katanya selagi aku lum kawin, aku masih lg tanggungannya..So, akak2 aku yg lain tak leh kata apa la ye..hehehe..Kak Long aku gerak dulu ke rumahnya sbb nk kejar masa..Sblm meeting, husbandnya ada majlis tahlil lak..

Rutin biasa klu blk kg, Kak Ngah mesti memetik belimbing buluh n daun limau purut utk kegunaan memasak. Mak aku pun sibukler membekalkan sebekas besar sambal kicap, cili api, keropok keping n mcm2 lagi la utk dibawa balik ke Bangi..Kebetulan, abah aku smpt balik sblm kitorg bertolak.So, dpt ler nasi ambeng utk abg ipar aku yg kena tinggal kt Bangi..Dan buat pertama kalinya, dpt ler aku merasa drive Toyota Wish ..perasaannya sama je cam drive keta lain cuma yg ni gedabak la..hahaha..

Ari Ahad lak, aku malas nk g jogging...Katil aku seolah2 takmo aku meninggalkannya seawal pagi hari..So, aku pun meneruskan aktiviti pertidoran di hari minggu hingga terasa perut aku lapar..kahkahkah..Idak ler lmbt sgt aku bangun, dlm kul 9 gitu..Lps je basuh baju n mandi, aku menuju ke pasar sbb teringin nk mkn nasi impit ngan kuah kacang...Tp nan ado, kali ni aku dpt kuah kacang yg byk minyak..So, terbantut la selera aku sket..Terserempak ngan Kak zaidah (kwn Kak Ngah) ms order nasi impit tu..So, kitorg pun bersarapan sama sambil sembang2..Lgpun dh lama tak jumpa..

Blk tu, lepak2 je kt rumah sambil baca paper. Aku ingat malas nk join Mesyuarat Agung Biro Wanita ptg tu..Tp bila masanya hampir tiba, serba salah lak rasanya klu tak pi. Dlm kul 3, br ler aku g Dewan Rukun Tetangga..On the way tu, Kak Ngah dah sibuk2 kol tanya aku g ke idak meeting tu..Ntah apa lak angin dia ari tu, boleh dia tertinggal menu teh tarik utk jamuan. Kelam kabut la dia g kantin sediakan air tu. Sib baik Kak Faizah setia menolongnya..

Yg lawaknya masa meeting tu, nama aku leh tercalon utk jawatan setiausaha..Sib baik ler tak cukup undian..Klu tak jd secretary lg..dh ler kt opis asik aku je yg kena jd secretary utk meeting n project team. Maka spt thn sebelumnya, aku jd ajk..tu pun diorg dh bising2 suh aku arrange sesi aerobik n poco2..Jenuh ler aku nanti. Abis meeting tu, Kak Ngah mintak aku settlekan brg2 katering sbb dia kena blk awal nk beli bhn mentah utk niaga.Kemas2 sat n smpt bersalaman ngan Kak Hidayah sblm dia berangkat menunaikan ibadah umrah hari Selasa ni. Doorgift kali ni berupa perhiasan. Ms cabutan bertuah lak aku dpt purse LV warna merah garang tajaan Kak Zah..hehehe..




Mlm lak, Mai n Fahmy tetiba muncul kt depan rumah aku. Diorg dtg nk study Math..mentang2 ler nk exam, baru tergopoh gapah nk study..Sib baik ler aku still ingat lg Persamaan Linear (form 4) & Nisbah n Theorem Phytogoras (form 2)..Sblm start sesi ulangkaji, Maisara siap goreng keropok yg mak aku bekalkan dr kg..Sambil goreng keropok, dia usha2 gak purse LV yg aku dpt..Jeles giler smpi hangus keropok tu.hahahaha..

May 18, 2009

Weekendku

Weekend aku dimulakan sejak Jumaat mlm lg..
Sbbnya aku ada meeting ngan AJK Biro Wanita Sek.15 sempena nk adakan Mesyuarat Agung next week. So, diorg mintak aku order jamuan dgn Kak Ngah aku.Selain itu, ada ler discuss psl goodies n cabutan bertuah. Ada ke patut Kak Zah cadangkan aku jd timbalan bendahari ms nk wujudkan kabinet bayangan. Aku mmg reject bulat2..Takmo la aktif sgt2, karang tak leh commit lak.So, aku pun tipu sunat ler mlm tu bgtau yg lps ni aku kena selalu outstation. Sib baik ada Kak Faizah kt sebelah yg sokong aku.huhuhu. Tp ni lum selamat lg sblm mesyuarat agung yg sebenar..

Pagi esoknya cam biasa la..Lps aerobik, aku g rumah Kak Ngah.Nk pinjam baju glamor dia utk mlm ni.Tak sangka aku leh muat baju saiz M..hahahaha.So, Kak Ngah aku pun offer ler baju terpakai yg dia dh boring.Mula2 dia kumpulkan utk bagi Kak Long aku, alih2 aku dh muat. So, utk makluman korg semua aku dh bertukar saiz dr L ke M..At least, idak ler aku kena beli baju baru.Main2 ngan Puteri jap n gossip2 psl kes aku kt opis + ex-fiance yg cuba contact aku balik.Puas ati kitorg..rasa cam aku yg menang.Mesti ex aku tgh nyesal skrg.Rasakan, mesti dia dh terima balasan atas apa yg dia buat kt aku dulu..

Tgh ari tu, aku tunggu Kak Ayu. Nili jemput kitorg dtg majlis makan2 kt rumah kawannya di Desa Pinggiran Putera. Aku pun selamba je la g, lgpun diorg pernah dtg lepak rumah aku dulu.Majlis ni dibuat sempena kwnnya abis buat master n reunion diorg sekaligus.Menunya nasi dagang, laksa, bubur kacang, puding, dadih, buah n keropok.Aku pun bantai la makan smpi 3 trip g ambik makanan. Smpt gak berkenalan ngan member2 Nili. Dia siap kenalkan aku sbg blogger..huhu glamer gak aku ni.

Ptg tu lepak2 rumah jap. Then, dlm kul 6.30, Sal n husband jemput aku g majlis perkahwinan anak En.Amin (bos lama aku ms kt KTAK). Kitorg mmg excited la pi, bila lg nk merasa suasana majlis kt Dewan Perdana Felda.Nmpk la beberapa org dr sektor industri yg aku kenal dulu terutama competitor kitorg.huhuhu.Yg penting dpt jumpa balik staff BTM yg aku kenal dulu cam Abg Shaari, Shahrul n Hazril. Mmg dh lama giler tak jumpa diorg. Hazril terkejut giler aku putus tunang.Ye la, ms tu aku bgtau dia aku nk kawin bln 3.Alih2 ni dh bln 5, senyap je..Dia masih lg bahagia kt unit development. So, aku bgtau la yg aku pun dh msk unit development kt msd.Bos dh tau apa yg aku minat.hehehe.

Esoknya, cam biasala jogging kt Tasik Cempaka. Terserempak lak ngan Abg Hamzah, driver KSU KTAK..So, apa lagi gossip ler ..Mula2 dia tanya psl aku putus tunang. Then, cite2 terkini di KTAK..wakakakaka..lama gak la sembang ngan dia smpi bersambung kt gerai abg ipar aku..Dlm kul 9.30 baru ler aku blk rumah. Lps je basuh baju, terus g rumah Kak Ngah aku sbb Fahmy nk guna laptop utk copy lagu dlm PSP dia.Alang2 dh ada laptop, Mai pun tgk gambar2 yg ada.

Lps sembang2 ngan diorg, kitorg g kenduri kahwin salah seorg peniaga kt pasar. Aku mmg kenal Joe, dia tu dulu ambik mechanical engineering..lps je abis belajar, dia tolong mak dia kt pasar sbb ayah dia dh kawin lg satu. Alih2, dia syok lak buat bisness makanan ni.Customer dia pun bukannya calang2, kebanyakannya staff UKM.

Lps je kenyang, kitorg terus gerak ke Chowkit.Abg ipar aku nk beli peralatan katering. Sementara menunggu pasangan suami isteri tersebut pilih2 brg, aku n mai g kedai utk beli majalah. Dia beli CLEO, aku beli NONA. Ada ke dia kutuk aku beli majalah ni, dia kata cam org tua2 je.Mmg la aku dh tua..kuikui.Smpi2 rumah diorg dlm kul 5 n aku pun terus ler balik rumah sendiri.Nk lepak2 lak kt rumah sendiri.

May 06, 2009

Dinner at William

Mlm td, kitorg g dinner kt Gerai Uncle William ni selalu dipromote oleh Superman dlm blognya..So, kami selaku pembaca blog setianya telah teruja utk mencuba menu di situ....Sejak ari Isnin lg dh plan acara ni. Mentang2la semalam husband Sal outstation, kitorg pun dgn jayanya membuat aktiviti yg mengemukkan ni..adoi..dh ler br blk dr Pantai Timur yg terkenal ngan aneka jenis makanan, blk2 ada aktiviti cam ni lak..mmg diet yoyo la nmpknya...kuikuikui..

Sejak tgh ari lg kitorg dh berbincang nk order menu apa...siap tukar2 menu lg..Ada la 2 3 kali sesi discussion..Kitorg pegi bertujuh (aku, Sal, Jijah, Kak Ayu, Nili, Watie & Elly)..Oleh kerana hidangannya besar2, kitorg order 4 meals n 2 jenis air.Ribena laici ditambah segelas lg di saat2 akhir.

Ribena laici & iced blended (avocado, kiwi, durian belanda)



Carbonara seafood


Aku lupa nama meal ni

Nasi goreng sotong petai


Meatball arabiata

Sehingga entry ni diupload, aku masih lg kekenyangan dan tidak mampu lg mengambil sebarang jenis makanan kecuali air suam n ubat sakit tekak.

Note : Gambar dicuri dr blog ckucin selaku photographer rasmi..hehehe

May 05, 2009

Zoom Terengganu....

Sempena merayakan Hari Buruh tanggal 1 Mei lps, aku g bercuti2 ke kampung halaman Nili kt Terengganu. Ni semua gara2 Sal yang menghasut kitorg suh g bercuti2 sementara msg2 lum ada komitmen...Plan awal kami pegi berempat..aku, Nili, Kak Ayu n Nora..Tp last minit Nora tak dpt join sbb dia ada exam 5hb ni..So, hanya kami bertiga sahaja la yg g berjimba2..kuikui..

Day 1

Kami bertolak dr rumah Nili kt USJ dlm kul 4 pagi. Aku drive smpi Kuantan.Perjalanan pegi mengambil masa 8 jam dengan 7 perhentian untuk isi minyak, solat subuh, sarapan, tukar driver & menunaikan hajat (3 org menunaikan hajat di tempat yg berbeza)...hehehehe...Dan buat pertama kalinya aku makan nasi minyak sbg menu sarapan.Msg2 terkejut sbb aku mampu menghabiskan sepinggan nasi...rosak program diet aku..wakakaka


Kak Ayu mabuk2 ms perjalanan pegi, tp mampu layan lg lagu Hindi..kihkihkih..Smpi2 je rumah Nili, msg2 dgn muka tak malu terus menidurkan diri di depan tv..Lps hilang penat, kami pun bersiap2 memulakan operasi penggambaran model tidak berbayar. Photographer pun dah ready dgn set kamera yg lengkap dgn tripod.

Mula2 g Masjid kristal, lawa seh masjid ni..posing2 di bwh mentari yg terik..Puas ler Kak Ayu suh kitorg menggayakan aneka posisi utk sesi penggambaran..ada yg terlebih lentuk, ada yg kena control ayu dek kena pancaran sinaran matahari..
Then,naik river cruise lak..Dh ler satu bot ngan group mak nyah..hahaha.Syok gak ler menikmati perjalanan n pemandangan dr atas bot..

Pastu, menuju ke Taman Tamadun Islam lak tmpt terletaknya replika warisan peninggalan tamadun Islam dr seluruh dunia..Puas berposing..Camerawoman pun tak kalah beraksi utk mencari angle yg sesuai..Tp kat situ ms terhad sbb kul 7 dh kena tutup.Tak dpt ler nk berposing kt semua replika yg ada.




Lps solat maghrib kt Masjid Kristal lagi sekali, kami menuju ke pasar malam yg diwar2kan oleh Nili kt Dataran Syahbandar.Tp, nan ado br kul 8 semua makanan dh abis..Kami pun menuju ke Seberang Takir utk menikmati dinner bersama air buah gelas besar. Balik rumah Nili, smpt jap tgk Tomok diumumkan sbg pemenang OIAM..Then, zzzzzzz dgn jayanya..


Day 2

Sejurus lps Subuh, kitorg g menikmati pemandangan matahari terbit kt Pantai Teluk Ketapang..Menyaksikan keindahan ciptaan Tuhan sambil beraksi persis model amatur..kuang3..


Pastu g breakfast kt Batu 6..Balik rumah, basuh baju n bersiap2 menuju ke Pasar Payang. Aku tak shopping sgt pun..beli keropok yg org kirim n kain sutera thai sepasang..Tu pun sbb fabriknya lembut n aku rasa berbaloi la ngan regenya..Ada adegan lawak kt Pasar Payang..Kitorg smpt snap gambar pakwe hensem yg berniaga di situ..hihihi..ramai seh org beratur nk membeli kt situ..mmg menjadi la taktik dia ..ntah brp lama la ms yg diambil utk setting rambut dia..



Dh puas bershopping, kitorg letak brg2 kt keta then menuju ke Bazar Warisan..Mata melilau je.then naik Bukit Puteri..Kt situ tmpt tinggalan sejarah..ada meriam, loceng n rumah api.Puas berposing wlpun cuaca panas terik.


Then g Dataran SyahBandar utk menunaikan hajat menaiki Bas Bandar. Tunggu Siti dulu yg terkandas dlm kesesakan lalulintas..maklumler cuti..msg2 mengambil peluang utk bersiar2.Siti smpi je, kitorg g lunch dulu..Mak ai..dh ler tgh lapar, org yg dtg ambik order lmbt, makanan pun smpi lmbt..hmmm..mmg kena blacklist la gerai kt sebelah medan mara.Lps je makan, kitorg pun terkedek2 la naik Bas bandar yg lawa ittew..Puas berposing..sib baik la org lain pun jakun2 gak..so, tak malu ler ..hehehe..Bas tu bwk kitorg g Muzium Negeri, TTI dan Masjid Kristal..Oleh kerana kitorg dh g ari sebelumnya so, just turun utk bersolat Zuhur je then naik bas tu blk menuju ke bandar..

Blk tu, msg2 menidurkan diri..ye la digamit dgn aircond yg nyaman..Destinasi seterusnya, ke kedai biskut timbang.Aku just jd pemerhati je..sementara yg lain sibuk duk membeli biskut kering yg disaluti mentega n gula.Then,menuju ke Kedai Desa Murni (Kuala Berang) tmpt beraneka jenis tudung yg dijual di situ..Oleh kerana terlalu byk tudung n kedai tersebut penuh dgn pelanggan, aku tak berupaya utk memilih yg berkenan di hati..pening tgk keadaan yg menyesakkan..

Seterusnya..jengjengjeng...misi menikmati aneka jenis makanan laut yg digoreng bersama tepung di Pantai Teluk Ketapang. Sotong, udang, ikan kembung & ikan pari yg digoreng tepung disulami ngan air kelapa muda yg umphh..Itu la hidangan minum petang n dinner kitorg.Mlm tu, beria takmo keluar sbb nk tgk AIM, alih2 AIM yg tgk kitorg terbongkang kt depan tv dgn aksi tidur yg tak hengat dunia...


Day 3 (perjalanan pulang)

Kitorg g pekena nasi kerabu ngan Mak Nili sekali kt Wakaf Tengah ..Then, balik rumah siap2 packing brg..Pening gak nk menyusun brg2 dan jadual perjalanan pulang yg mengambil masa hampir 11 jam dgn 13 perhentian.huhuhu..Nili kata tak pernah lg dia blk selama ni..Perjalanan dr Kuala Terengganu ke Dungun yg biasanya mengambil masa 1 jam telah menjadi 4 jam gara2 kami menyinggah di byk tempat.Antaranya, Kak Ayu memborong karipap ikan frozen,menukar tudung yg rosak, pusat penerangan penyu & tmpt mencanting batik.

Cantik seh pemandangan di Rantau Abang..Walaupun cuaca panas terik, kami selaku model amatur gigih menjalankan tugas bg melaksanakan arahan photographer..



Destinasi seterusnya makan satar kt Kg.Geliga, Kemaman.Masa ni, msg2 dh tak larat smpi tak abis otak2 sepiring.Perjalanan balik, Nili lak yg tak larat..So, aku la yg drive dr Kemaman ke Genting Sempah.Lps tol Bentong dh start traffic jem...pastu Karak lak..adoila smpi kebas2 kaki aku..Berenti kt Genting Sempah utk solat n rilekkan kaki2 yg lenguh..

Kesimpulannya, mmg fun la trip kali ni. Puas jadi model smpi dh tak tau posisi camne lg utk beraksi..Penat mmg la penat. Sepanjang perjalanan mcm2 genre muzik dr balada, retro, hindi, dan lagu yg menjuarai carta adalah love story dr Taylor Swift yang aku rasa ada la dlm 10 kali dimainkan sepanjang perjalanan kitorg..






April 30, 2009

Bintang Malam

LAKSANA BINTANG
SINARNYA TERANG DI KALA MALAM
INDAH KERLIPAN
DAPAT MENGHIBUR JIWA YANG RAWAN

TUANLAH BINTANG MALAM
KILAUANNYA MEMUKAU PANDANGAN
TUANLAH BINTANG MALAM
KILAUANNYA MEMUKAU PANDANGAN
RINDU MENGAMBANG
TERBAYANG WAJAHMU TUAN

SUNGGUH KASIH SUNGGUH SAYANG
SUNGGUH SUNGGUH HAMBA MENGHARAPKAN
SUNGGUH KASIH SUNGGUH SAYANG
SUNGGUH SUNGGUH RINDUKAN MU TUAN

APAKAH GERANGAN
ANDAI KERING AIR DI LAUTAN
BISAKAH HAMBA
UNTUK LUPAKAN WAJAHMU TUAN

TUANLAH BINTANG MALAM
KILAUANNYA MEMUKAU PANDANGAN
TUANLAH BINTANG MALAM
KILAUANNYA MEMUKAU PANDANGAN
RINDU MENGAMBANG
KALA TERBAYANG WAJAHMU TUAN

SUNGGUH KASIH SUNGGUH SAYANG
SUNGGUH SUNGGUH HAMBA MENGHARAPKAN
SUNGGUH KASIH SUNGGUH SAYANG
SUNGGUH SUNGGUH RINDUKAN MU TUAN

April 01, 2009

Diari Superman

Pagi2 lagi aku dh dibgtau oleh Nili n Watie yg blog Superman tak leh bukak..Adus camne ni..Dh ler tiap2 ari sebelum buat keje mmg aku ngadap blog dia je..Gaya penulisannya mmg best utk dibaca..kisah hidupnya mmg penuh warna warni...

Ari ni Superman buat peraturan baru utk sesape yg nk baca blog dia, kena register dulu sbb dia nk tau sape readernya..Ye la...hidupnya kan penuh dgn kontroversi..mmg kena berhati2 la..Memandangkan aku ni mmg dh lama mengikuti blognye sejak tahun 2005 lagi dan siap linkkan ngan blog ni, Superman telah invite aku tanpa byk soal ...thanks ye Superman..Saya tau awak pun baca blog saya gak..ihiks...

March 23, 2009

Ain dan kelas memasak...

Semalam aku g kelas memasak anjuran Persatuan Wanita Sek.15, Bandar Baru Bangi..Tak ramai yg dtg..almaklumlah masing2 sibuk pergi kenduri kawin n antar anak msk hostel..Musim cuti sekolah baru je berakhir..

Sblm tu, aku sedikit kecewa sbb tak dpt tgk belon udara panas..Aku g ngan Nora, dlm kul 10 pagi..Silap timing ler pulak sbb belon2 semua dh turun..So, kitorg dpt tgk pertunjukkan helikopter je..n makan daging mat salai..Opis daging mat salai ni sebelah opis aku je kt Puchong..Tp kitorg tak pernah rasa.Kebetulan diorg bukak gerai kt pesta tu..Aku pun merasa la..Komen aku, klu nk betul2 rasa dagingnya better order meal Mat Bif or Mat Chicken..Kitorg order yg original..cuma rasa daging salai yg nipis & serunding je..

Kelas memasak dimulakan kul 3.Menu makaroni kukus & jelly fruit coctail..Meh, aku share resepinya ngan korang semua..

Makaroni Kukus

1. Rebus makaroni dgn minyak masak smpi lembut..tos & biarkan sejuk.
2. Tumis bwg putih, bwg merah, halia.Mskkan rempah kari yg dh dibancuh ngan air.Masukkan ayam/daging cincang, garam & gula smpi masak..Sejukkan..
3. Pukul telur dgn susu cair.Mskkan ayam/daging cincang td..Gaulkan .
4. Masukkan carrot, cili merah, daun sup, bwg goreng.
5.Kukus.


Jelly Fruit Cocktail

1. Pukul kuning telur.Mskkan susu cair, gula & vanilla..Pukul lagi.Masak dgn api kecil, kacau selalu supaya tidak berketul.Sejukkan.
2.Masukkan bahan2 dlm tin (ikut buah apa suka), jelly & ketulan ais.
3.Sedia untuk dimakan.

Sekian, selamat mencuba.

March 11, 2009

Syarifah Balqis Syed Amirul


Ni gambar baby Niza yg selamat dilahirkan pada jam 2.30 pagi, 7 Mac 2009 (Sabtu) yg lalu..Ms Balqis dilahirkan beratnya kira2 3.7 kg..Patut pun Niza nmpk tak larat sgt ms pregnant ari tu..

Aku ngan Sal g melawatnya lps balik keje smlm memandangkan weekend lps masing2 blk kg..
Ms kt rumah Niza, Sal duk sibuk2 tgk gambar kawinnya..Aku mmg tak leh tgk sbb muka husband dia sebijik ngan muka ex-fiance..lg2 tang matanya yg berkening lebat..kuikui...

Balik tu, kitorg smpt pekena mee rebus sup tulang merah kt food court presint 9...Enak seh..hehehe..

March 10, 2009

Weekend di kampung....

Sempena cuti panjang Maulidur Rasul, aku ajak Kak Ngah aku jenguk org tua kami kt kg..Kitorg bertolak lps Zuhur coz pagi Sabtu tu abg ipar aku ada aktiviti gotong-royong...Memandangkan anak sulung diorg (Andi) tak ikut blk, aku just menumpang keta diorg je la..Andi dh plan ngan kwn2 dia nk buat timing belt keta kancil...Jimat seh abg ipar aku tak yah kuarkan kos beratus2 ringgit....tak sia2 Andi pilih course ni ms nk sambung belajar dulu..Buat pengetahuan semua, dia skrg menuntut kt training centre Mercedes Benz, Shah Alam..

Kak Ngah aku bwk sekali anak angkat dia, Puteri..hehehe..Suka mak aku bila dgr suara Puteri kt telefon..Ms tu aku nk mintak abah aku jemput aku kt Gersik coz Kak Ngah aku nk blk rumah mertuanya dulu kt Panchor..Kitorg kena tukar plan sbb Kak Long aku duk sibuk2 nk join bershopping kt Jakel..dh ler dia ada exam Sabtu ptg n Ahad pagi..

So, setelah Kak Ngah aku tukar jadual tido rumah mertuanya..kitorg pun bergerak ler kt Jakel, Segamat pada ptg Ahad..huhuhu...Matlamat adalah membeli kain viscose..Msg2 rambang mata sbb tgh sale..Aku beli sepasang je ..tu pun sbb jeles tgk diorg memilih2 kain..Sementara menunggu kitorg, kaum lelaki lak menunggu di gerai minum kt seberang Jakel..Lps shopping, Maisara ajak minum lak kt kedai lain..Dia teringat2 mee goreng n rojak kt situ..sedap seh..Apalagi kitorg pun menuju kt kedai tsbt..Zubaida Restoran namanya...termasuklah kaum lelaki yg dh minum td..Lps semuanya kenyang, kitorg panik sekejap sbb Puteri dh menonong ntah ke mana..Rupa2nya dia duk leka tgk beraneka jenis bunga kt kedai hujung..

Alang2 dh berkumpul..sesi bersembang je la...mak aku masih lg bersedih..kecewa sbb hasrat nk menerima menantu hujung bln ni tak tercapai..Aku pujuk ler dia ..mmg kitorg dh takde jodoh..nk wat camne..Sbg org tua, dia risau memikirkan psl aku..padahal aku rilek je..ye ke..kuikui..

March 06, 2009

Kisah di tgh ari Jumaat....

Spt biasa, waktu rehat pd hari Jumaat adalah ms utk kitorg berjimba2..Sal ajak g beli hadiah utk Niza yg sedang bertarung utk melahirkan kandungannya...Maka, kitorg g ler membeli kt Anakku...Sblm tu, singgah dulu beli Jambu 88 yg mmg sedap..Nk parking punye ler susah smpi Sal kena dropkan aku dulu..then br dia cari parking lain..Jambu tu mmg sedap..lg2 bila dimakan ms mula2 dibeli sbb sejuk..asam dia pun lain rasanya ..

Kitorg parking betul2 depan kedai Anakku...Dh settle semua, kitorg plan nk balik opis terus sbb takde plan nk beli brg2 kt Giant yg terletak berhampiran..

Alih2, ms Sal tanya aku nk singgah Old Town White Coffee ke tak..aku terus menganggukkan kepala...Padahal perut takde la lapar sgt...Pusing2 cari parking, ternampak ler pulak Maybank yg br dibuka kt Bandar Puteri..Punye ler excited smpi salah masuk jalan yg patutnya jalan sehala..Sib baik Sal yg drive, so dia pun memandu secara confident dgn tanpa rasa bersalah...Nk dijadikan cite kitorg parking semula kt tmpt sama td (depan kedai Anakku)...Terbahak2 ketawa dlm kereta..

So, smpt ler pekena kopi ngan roti bakar kt situ dgn penuh nikmat...sambil tu, tercetus lak idea Sal utk kembali menabung secara serius, mentang2 dh ada matlamat utk memiliki Honda yg dia dh drive smlm...So, kitorg pun bergegas ler pulak menuju ke Maybank yg baru dijumpai td bg menunaikan hasrat Sal itu...

Pusing punye pusing di sekitar kawasan yg penuh sesak sambil mencuci mata melihat kereta model Honda, rasanya dlm 15 minit kot kami menghabiskan minyak kereta utk mencari parking lot.....smpi ler kami redha dgn tmpt yg agak jauh dr Maybank...Alih2 ms jalan kaki ternampak ler 2 parking lot kosong yg terletak amat berdekatan dgn lokasi yg dituju..Kami hanya mampu ketawa mengenangkan nasib terpaksa menapak jauh di bawah sinaran matahari yang panas terik... uhuk...

Syok gak kt Maybank tu..tak ramai org..seat utk menunggu pun amat selesa...tak kisah la aku menunggu Sal yg dpt layanan mesra dr staff kt situ...

March 05, 2009

Pakcik oh pakcik......

Pakcik oh pakcik....
Yg berbaju marron ..menunggang motorsikal secara bersahaja di celah2 kenderaan yang meluncur laju di LDP...

Aku hampir2 sahaja melanggarnya...Kisahnya berlaku semasa aku dlm perjalanan ke opis..Ia berlaku sebelum naik fly-over (lps tol LDP).

Aku nk msk lane kiri sekali menuju ke fly-over tsbt..Sblm tu, nk memotong jentolak yg sememangnya lembab dulu.. di lorong sebelah kanan lak byk kereta yg meluncur laju...
Dh ler aku tgh drive dengan kelajuan yg biasa di highway...Tp ada la pulak pakcik ni yg sedang menunggang motorsikal secara perlahan sebelah kanan jentolak td..Hampir2 shj aku nk melanggarnya...Tak psl2 aku brake di tgh2 highway td..Terkejut badak aku ngan Sal..

Belum habis mengucap, pakcik tu buat hal lg..dgn menonong je kt lane kanan ms naik fly-over.Hampir sahaja aku langgar dia lg.. Dh ler slow...Terus je mencelah antara kereta2 kt traffic light tu...Lps flyover tu, ada lg kelibat dia..Sib baik dia menuju ke pasar lps poliklinik..Klu tak, tak psl2 dpt pahala free lg...

February 10, 2009

10 Februari 2009

Hari ni adalah hari kelahiran sahabatku yang berada jauh di perantauan iaitu di bumi Newcastle...Ita aku tau ko mesti baca blog aku ni..Walaupun kita berjauhan..aku tetap ingat birthday ko..Thn ni ko celebrate ngan sorg lg ahli keluarga baru ye ngan baby kayla yg semakin comel..geram aku tgk gambar2 dia...

Aku saje je upload gambar ni..bg ko teringat kenangan kita bersama....zaman bersukaria smpi tak hingat dunia ms muda remaja dulu...dh tua ke kita ni..lum kot..huhuhu


Wishing you the best on this special day and a year where all your plans work out the way you wish! Happy Birthday my fren.......

January 28, 2009

Cuti2 di Tahun Baru Cina

Cuti sempena tahun baru cina ni, aku tak blk kg sbb parents aku br je dtg Bangi 2 minggu lps.. Lgpun Kak Long aku g bercuti kt Terengganu...Abang aku je yg blk kg..Jadi ler..at least ada gak yg blk jenguk org tua kt kg..Tp aku still contact diorg tanya kabar..

Lps aerobik Sabtu tu, aku menjalankan operasi detoks rumah berpandukan tip2 dr majalah rapi..Tgh hari lak, Maisara dtg nk belajar math....Bosan sgt ptg tu, aku g Taman Putra Perdana ngan dia..round2 smpi ler hujan turun..Tgk jam awal lg, aku drive ke Taman Warisan Pertanian lak..kitorg menyelusuri lorong2 kt dlm tu n balik tu sempat singgah bungkus roti john sedap..Mlm lak, aku ikutKak Ngah aku g kantin..tolong buat roti jala yg abg aku tempah...Belajar gak buat skon..cara2 senang je..campur 250 butter n 22 sudu besar tepung naik sendiri..Kacau2 then campur 1 tin susu cair lak..Klu la kt rumah aku ada oven, boleh ler aku buat selalu..

Esoknya, lps breakfast kt pasar..kitorg hantar roti jala kt rumah abg aku ..Sembang2 ngan akak ipar aku lebih kurang..Balik dr sana, pegi rumah Kak Faizah lak..discuss mengenai trip kitorg g PD chinese new year ni..Bahagi2 keje n tentukan menu utk buat bbq...

So, pagi2 isnin tu aku dh smpi rumah Kak Ngah aku...prepare apa2 yg patut..Smpt gak le aku pi pasar cari kacang tanah utk buat sambal kacang, daun sup utk buh dlm daging msk makcik masam..beli kerepek..aku cari jagung tak jumpa lak..Dh smpi rumah, br ler perasan yg thousand island utk buh dlm salad takde..So, kena ler pi teras jernang sbb kedai kt sek.15 tutup...tauke nya bangsa cina..

Kitorg bertolak dlm kul 12 tgh hari..Jem giler..dr highway...msk simpang ke Teluk Kemang pun jem jugak smpi ler ke Seri Bulan Resort..Apartment tu luas ada 3 bilik..Ptg tu, kitorg pun bersuka ria mandi laut...dh lama seh tak mandi laut ..rasanya sejak site visit kt Pulau Kapas thn 2007..

Lps maghrib lak, kitorg pun buat la acara bbq...Kitorg membakar2 ayam, daging, sosej n kentang kt balkoni apartment je utk memudahkan segala urusan..



Smpt gak aku belajar buat daging salai dr Kak Faizah..daging yg dh dibakar dihiris nipis2..pastu, campur ngan jus limau nipis, gula merah, bwg besar, cili, tomato, timun n daun ketumbar...



Esoknya, aktiviti bebas..Ada yg sambung mandi laut n naik banana boat..Aku just ambik angin je kt tepi pantai ngan maisara..Lps lunch n kemas2, kitorg blah dlm kul 1 tgh hari..